Scopul acestui articol nu este să te îngrijoreze, ci mai mult să te pună în alertă în legătură cu încă o boacănă făcută de producătorii sistemului de operare pentru PC, Windows 10. S-a descoperit un bug ce pune în pericol securitatea datelor utilizatorilor de PC care folosesc acest sistem de operare și cu toate că cei de la Microsoft au răspuns imediat sesizărilor, update-ul nu reușește să se instaleze în cazul unui procent mare de utilizatori.

Forumul Microsoft și site-ul Reddit s-au transformat într-un loc plin de strigăte de ajutor din partea celor care susțin că update-ul KB4528760 care trebuia să le asigure protecție maximă împotriva factorilor de risc nu numai că nu se instalează corespunzător, dar întoarce și mesaje inutile cu erori ce nu se pot corecta.

În ce constă problema legată de update-ul de securitate de la Windows 10?

Sub forma unui bug cum nu se poate mai alarmant, problema update-ului se manifestă la nivelul programului Windows CryptoAPI denumit și Crypt32.dlll din cauza căruia un atacator cibernetic ar putea folosi certificate false pentru a instala programe periculoase pe un calculator. Iar primejdia nu se limitează la un singur terminal, ci reprezintă o oarecare vulnerabilitate pentru toată rețeaua la care acesta este conectat.

Acest bug nu este primul din istoria greșelilor comise de Microsoft la lansarea update-urilor pentru Windows 10. Un alt exemplu este cazul aplicației File Explorer lovită fără milă în timpul update-ului din luna noiembrie a anului trecut. Acesta nu trebuia să aducă schimbări majore în modul de operare al sistemului, dar cu toate acestea, atunci când un utilizator făcea click pe căsuța de căutare din File Explorer, trebuia să aștepte la nesfârșit până aceasta devenea activă. Iar din păcate, lista cu update-uri problematice și rușinoase de la Microsft poate continua.

Nu vrem să fim cârcotași, dar la o simplă interogare pe Google ești pus față în față cu milioane de articole care vorbesc despre problemele sistemului de operare Windows 10. Și totuși, care ne sunt alternativele, dacă am crescut de mici și ne-am obișnuit cu un astfel de sistem? Din fericire însă, cele mai multe dintre ele sunt ușor de trecut cu vederea și au rezolvări simple, la care pot apela chiar și cei mai puțini familiarizați cu tehnologia dintre noi.

Articole recomandate:
Cum să te pregătești sufletește și trupește pentru a-ți lua rămas bun de la sistemul de operare Windows 7?

Cum poți proceda pentru a folosi Windows 10 în deplină siguranță?

Dacă până acum update-urile de la Windows 10 au fost doar sâcâitoare din cauză că-i incetineau pe utilizatori și le afectau rutina formată până în prezent, bug-ul ce pune în primejdie securitatea este o cu totul altă problemă.

Cu securitatea datelor personale, mai ales în contextul actual în care majoritatea utilizatorilor de PC îi încredințează Windows-ului în atotputernicia sa conturi bancare, numere de card și parole de acces către instrumente financiare, nu e loc de glumit. Într-adevăr, numărul celor afectați nu este încă unul impresionant, dar pentru că oricine poate cădea victimă unui atac cibernetic de furt de date, este bine să fii pregătit pentru orice situație și să știi că există o soluție chiar și în cazul acestui bug.

Dacă întâmpini probleme la instalarea automată a update-ului Windows 10, ce-ți rămâne de făcut este să accesezi website-ul Microsoft Update Catalog și să cauți update-ul respectiv după numele său. Website-ul este unul simplu, pe care nu ai cum să te rătăcești și după ce introduci seria de caractere KB4528760 în căsuța de căutare îți apare o listă din care poți să descarci update-ul potrivit pentru PC-ul tău.

Paza bună trece primejdia rea. Modul de acționare descris mai sus nu este chiar cea mai practică metodă și bineînțeles, nu se compară cu instalarea automată. Dar cel puțin este o abordare sigură și de aceea chiar dacă nu îți place munca manuală, ar trebui să bifezi procesul ca să fii sigur că ești 100% protejat.

Pentru viitorul apropiat pe de altă parte, sperăm ca Microsoft își va repara greșelile și nu ne va mai face să luptăm singuri cu update-urile și cu găsirea unor soluții alternative pentru probleme care nu ar fi trebuit să existe de la început.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here