Procesorul consolei PS3 încă face față la cerințele gamerilor în anul 2020 fără să-i dezamăgească

0

Știai că procesorul consolei PlayStation 3 este încă mai bun decât multe din cipurile procesoarelor Intel existente la ora actuală pe piață? Într-un interviu, Michiel van der Leeuw,  directorul tehnic de la Guerrilla Game’s, a făcut această afirmație foarte curajoasă, anul trecut când deja se anunțase de mult timp lansarea consolei PlayStation 5. Perioada dinaintea lansării noii vedete a determinat producătorii să se uite în urmă și să facă o retrospectivă aceea ce s-a întâmplat până acum. Și au ajuns la concluzia că una din cele mai bune console pe care le-au lansat vreodată este cu siguranță consola PlayStation 3.

PlayStation 3 a fost lansată în luna noiembrie în anul 2006 și a marcat un punct de cotitură în evoluția companiei digitale Sony. La vremea aceea PlayStation 3 a zguduit lumea cu o unitate centrală cunoscută și ca Cell Microprocessor, care făcea posibilă reducerea drastică a costului pentru energia consumată. Acesta conținea 256 MB de XDR DRAM în comparație cu fratele său mai mare, PlayStation 2, de doar 32 MB XDR DRAM. 

Un procesor care a făcut valuri la vremea lui

Pentru creatorii de jocuri video, până acum procesorul CELL a fost întotdeauna o provocare.  Mai ales în momentul în care se urmărea crearea jocurilor ce puteau fi instalate pe mai multe sisteme, procesorul consolei PlayStation a jucat un rol decisiv.

Kazunori Yamauchi, președintele și directorul reprezentativ al companiei Polyphony Digital spunea că procesorul Cell folosit pentru consola PS3 dădea bătăi de cap mai ales designerilor de jocuri. Paradoxal pentru epoca în care s-a născut, el nu funcționa ca procesoarele apărute până în momentul acela, ci rula într-un mod mai asemănător cu cele de acum. Acesta este și motivul pentru care chiar și în anul 2020 acest procesor este mai rapid decât cele mai rapide procesoare PC. Cu toate acestea, Cell Microprocessor era dificil de accesat de cei care doreau să-și adapteze jocurile și pentru un astfel de sistem și de multe ori ignorat total din această cauză.

De aceea, pentru PlayStation 4 s-a urmărit o direcție complet opusă față de PlayStation 3. Cu toate că era un deliciu pentru jucători, PlayStation 3 s-a dovedit un iad pentru dezvoltatori și de aceea producătorii au abordat diferit problema în crearea unității centrale pentru PlayStation 4, oferind o arhitectură x86 mult mai simplu de înțeles, dar mai puțin impresionantă. 

Articole recomandate:
Un client educat este căutat de toate băncile. Pentru că înțelege produsele și serviciile bancare, le folosește și le recomandă și altora – Doru Bulată, Exim Banca Românească

Prea bun ca să fie adevărat

Arhitectura procesorului consolei PlayStation 5 este la fel ca cea a consolei PlayStation 3 deoarece producătorii nu s-au mai încumetat sa repete greșeala pe care au făcut-o cu PlayStation 3 și și-au dorit să creeze un produs al viitorului. Dar nu putem să nu ne aducem aminte cu nostalgie de performanțele lui PS3, un procesor care până la urmă s-a dovedit prea bun ca să fie adevărat.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce ne aduce viitorul, dar când ne amintim trecutul consolelor, PlayStation 3 dă startul șirului de gânduri. La vremea la care a fost lansat, PlayStation 3 avea ca adversar pe Xbox 360 de la Microsoft care utiliza un procesor IMB cu design triple-core xenon, foarte versatil în momentul adaptării jocurilor pentru calculator. De aceea PlayStation 3 a și pierdut la un moment dat teren din cauză că interesul adaptării jocurilor pentru el era scăzut pentru dificultatea sa de operare și a resurselor ce trebuiau investite. 

Astfel, producătorii au lăsat la o parte mândria făcând un downgrade din punct de vedere al performanțelor și s-au aliniat cu capacitățile designerilor de la vremea respectivă când au lansat playStation 4. Dar, ca jucător, nimeni nu va uita vreodată gloria procesorului consolei PS3 și plăcerea pe care am simțit-o jucând unele din cele mai extraordinare jocuri pe această consolă. De aceea, ca s-o comemorăm și pe acest site, am făcut o listă cu cele mai impresionante creații ce puteau și pot fi jucate pe PS 3.

Cele mai bune jocuri ale tuturor timpurilor pentru PlayStation 3. Ordinea este aleatorie!

#1 Batman: Arkham City

#2 Call of Duty 4: Modern Warfare

#3 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

#4 Deux Ex: Human Revolution

#5 Resistance 3

#6 Yakuza 5

#7 Dead Space 2

#8 Journey

#9 Uncharted 3: Drake’s Deception

#10 The Last of Us

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here