În cadrul evenimentului CES 2020 compania americană AMD a lansat cu surle și trâmbițe plăci grafice de ultimă generație ca de exemplu Radeon RX 5700M pe care le vom vedea anul aceste echipate pe tot mai multe laptopuri. Iar cei de la Nvidia nu se arată complet indiferenți, ba mai mult, se pare că sunt pregătiți să scoată armele grele.

S-ar putea să fie vorba doar despre un zvon, pentru că nu este prima oară când auzim de dorința celor de la Nvidia de a lansa o serie de plăci video special create pentru terminalele mobile. Aceasta s-ar numi GeForce RTX Super și zgândăre imaginația multora din amatorii de jocuri video, care urmăresc să aibă libertate totală când vine vorba de terminalul pe care îl folosesc. Dar dacă într-adevăr Nvidia lansează astfel de plăci grafice, se anunță o luptă spectaculoasă cu AMD și nu suntem siguri cine ar putea ieși învingător din acest război.

Pe de altă parte, indiferent de cine câștigă, în final utilizatorii sunt cei favorizați într-o astfel de confruntare deoarece le crește libertatea de alegere. De aceea, până în momentul în care Nvidia confirmă sau infirmă zvonurile, hai să gândim pozitiv și să punem cap la cap ceea ce am auzit.

Despicăm firul în patru în legătură cu tot ce știm despre placa video GeForce RTX 2080

Se numește GeForce RTX 2080 Super Max-Q și se pare că va face echipă cu un procesor Core i9-10980HK de la Intel. Dar cu toate că acest procesor este capabil de o frecvență maximă de doar 4.92GHz, mai puțin decât cei 5GHz promiși la CES 2020, performanțele plăcii video GeForce RTX 2080 Super Max-Q par să fie reale.

Noua placă video de la Nvidia ce-și va face loc într-un laptop are performanțe asemănătoare cu RTX 2080 Super gândită pentru desktopuri. Pe de altă parte, poate atinge o frecvență maximă de doar 1.23GHz spre diferență de 1.815GHz de care este capabil procesorul plăcii video pentru desktop.

Performanțele procesorului acestei plăci video erau într-un fel de așteptat. Deoarece ea se va găsi doar în laptopuri cu un nucleu mai slab decât desktopurile, era imposibil să se ridice la nivelul lui RTX 2080 Super integrată în sistemele mai puternice.

Articole recomandate:
15 dintre cele mai bune laptoruri pe care le puteți cumpăra în 2020

Cu toate acestea, dacă GeForce RTX 2080 Super Max-Q este o placă video reală, ea este superioară plăcii Vanilla RTX 2080 deși nu o va depăși cu mult pe aceasta din urmă. În schimb, laptopul de gaming pe care îl va pune în mișcare s-ar putea transforma într-un adversar veritabil pentru terminalele echipate cu plăci video AMD.

Câteva cuvinte despre competiția dintre Nvidia și AMD. Pe ce loc se situează fiecare companie?

Pentru a înțelege mai bine de ce am ales să dedicăm acest articol unor zvonuri deocamdată neconfirmate despre placa video GeForce RTX 2080 Max-Q, hai să ne dăm un pas în spate ca să obținem o privire de ansamblu asupra bătăliei dintre Nvidia și AMD.

În calitate de gamer sau creator de conținut video cu rezoluție 4K, în prezent ai de ales între Nvidia și AMD când vine vorba de plăci grafice. Produsele de top ala acestor două companii oferă o experiență de utilizare satisfăcătoare chiar dacă nu le folosești pentru un sistem cu cel mai performant procesor. Datorită performanțelor lor, cu o placă video Nvidia sau AMD din clasa superioară de preț, te poți juca aproape orice joc lansat vreodată într-o rezoluție acceptabilă și cu suficient de multe cadre pe secundă.

Dar lucrurile de mai sus, sunt în general valabile doar pentru calculatoare. Când vine vorba de laptopuri, Nvidia pare că lasă puțin garda în jos și cel puțin din ceea ce susține AMD, se pare că anul acesta vom avea parte de un măcel.

La ora actuală, dacă ar fi să facem un top al celor mai bune plăci video create vreodată, GeForce Titan RTX și GeForce RTX 2080 Ti de la Nvidia ocupă fără efort primele locuri. Dar și costă! În schimb, dacă ești dispus să mai renunți la detalii atunci când te distrezi cu jocurile preferate, te poți bucura de o rezoluție 4K și cu mult mai convenabilele plăci video Radeon VII sau Radeon RX 5700 XT de la AMD. De aceea, luând în considerație achizițiile utilizatorilor cu un buget limitat, AMD cucerește cu succes noi teritorii în piață și dacă îi întrece pe cei de la Nvidia și la capitolul laptopuri, înseamnă că lupta se va lăsa cu victime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here