Mai nou, și când vine vorba de procesoare, ca în multe alte domenii, lumea se împarte în două: fani Intel și fani AMD. Amatorii de tehnologie se ceartă de ceva vreme pe subiect și cu toată că până nu demult Intel deținea tronul pentru acest segment de piață, procesoarele Ryzen de la AMD câștigă rapid teren și le prind din urmă, mai ales atunci când vine vorba de a face echipă cu cea mai bună placă de bază de la AMD.

De aceea, cel puțin deocamdată, este greu să mai spunem concret cine este liderul absolut în domeniul procesoarelor când luăm în calcul mai multe aspecte precum și raportul performanțe / preț și tocmai din acest motiv am pregătit acest articol cuprinzător în care să vorbim mai pe larg despre dispozitivele fiecărui producător în parte.

Înainte de a aprofunda lectura, ia aminte la faptul că acest articol se concentrează exclusiv pe dispozitivele create pentru desktopuri și nu terminale portabile sau calculatoare de tip workstation ale căror procesoare ori au viteze sau putere mici, ori consumă mai mult și nu sunt neapărat necesare pentru marea majoritate a utilizatorilor.

A opta și a noua generație de procesoare Intel

Cele mai rapide procesoare de gaming de la ora actuală sunt procesoarele poreclite Coffee Lake de la Intel din generațiile opt și nouă. Primele au fost lansate în anul 2017 și următoarele un an mai târziu, iar ceea ce au în comun este faptul că pot fi montate pe plăci de bază cu socket LGA1151 și chipset seria 300, spre diferență de cele dintr-a șasea și a șaptea generație care sunt compatibile cu placi de bază cu socket LGA1151 și chipset din seriile 100 sau 200.

Frecvența procesoarelor de la Intel poate să varieze foarte mult. Pornind de la o frecvență de bază de doar 3.6GHz, procesoarele Intel pot ajunge până la 5.0GHz, iar entuziaștii profită de aceste numere și în general își folosesc procesoarele la o frecvență cât mai apropiată de cea maximă.

Articole recomandate:
S-ar putea să facem cunoștință cu AMD Big Navi Graphics la Computex 2020

Doar procesoarele cu sufixul K de la Intel nu pot fi forțate să atingă o frecvență mai mare și au nevoie de asemenea și de o soluție de răcire bună, specială pentru modelele cu 6 sau 8 nuclee. Pe de altă parte, și procesoarele din seria F merită a fi menționate deoarece sunt mai convenabile ca preț și cu toate că nu au grafică integrată, nici nu le este necesară această funcție mai ales dacă dorești să le cumperi pentru un calculator de gaming pe care oricum îl vei dota cu o placă video performantă.

Intel mai are puțin și va lansa și procesoarele din cea de-a zecea generație. Compania a negat zvonurile conform cărora nu este interesată de a produce procesoare de 10 nanometri pentru desktop și chiar a spus că ne pregătește unele destul de cool.

Procesoarele Ryzen de la AMD

Până în 2017, procesoarele Intel și AMD pur și simplu nu sufereau niciun fel de comparație. Între ele era o diferență ca de la cer la pământ și Intel era alegerea firească pentru orice amator de jocuri pe desktop. Dar lucrurile s-au schimbat, și pe vremea când Intel încă mai promova ca cele mai rapide procesoare niște dispozitive cu 4 nuclee și 8 thread-uri, AMD a dublat scorurile și a lansat procesoare cu 8 nuclee și 16 thread-uri.

Procesoarele din seria Ryzen 3000 de la AMD sunt un exemplu destul de interesant pentru a demonstra potențialul companiei. Cu toate că aceste procesoare rămân în urmă dacă sunt comparate ca performanțe cu cel mai bun procesor de la Intel, dacă le mai asociezi și cea mai bună placă video de la AMD, obții niște rezultate mai mult decât satisfăcătoare, mai ales când te gândești că ai economisit niște bani când ai invetit în ele.

Cine produce cele mai bune procesoare dintre Intel și AMD?

Diferențele dintre produsele de top de la Intel și AMD în materie de procesoare sunt neglijabile. Oricare dintre ele se descurcă de minune la multitasking și nu întâmpină niciun fel de probleme atunci când sunt folosite pentru activități obișnuite ca navigatul pe internet sau folosirea diferitelor aplicații. Astfel, jocurile video sunt în final singurul mod în care poți departaja cele două companii, iar ca viteză, când rulezi de exemplu Metro Exodus, cunoscut și ca cel mai solicitant joc pentru componentele hardware, procesoarele Intel pot fi și cu 15% mai rapide, dar și costă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here