Știai că poți lupta împotriva coronavirusului dacă ai un calculator de gaming? Cu toate că 2020 s-a dovedit încă din ianuarie un an de cotitură pentru întreaga omenire, el aduce în prim plan și lucruri bune precum capacitatea de a lupta împotriva unui virus din lumea reală cu ajutorul unui computer. Iar modul în care poți deveni un erou este mult mai simplu decât îți imaginezi!

În ce mod pot lupta calculatoarele împotriva celui mai temut virus al secolului XXI?

Calculatorul tău nu poate dezinfecta aerul din încăpere și nici nu are capacitatea de a elimina agenții patogeni. Dar ceea ce poți face cu ajutorul lui în folosul omenirii este să-l pornești, să descarci aplicația Folding@home și să-l conectezi astfel la o rețea internațională în care puterea de procesare a sute de mii de calculatoare este folosită pentru a promova la nivel mondial informațiile științifice despre coronavirus.

Folding@home leagă printr-o rețea toate calculatoarele pe care se instalează, folosindu-le concomitent pentru a procesa un număr impresionant de date. Iar, pentru această acțiune plăcile grafice Nvidia cu care sunt dotate majoritatea calculatoarelor de gaming sunt elementele cheie. Aceste plăci grafice contribuie la alimentarea rețelei, iar în momentul în care posesorul dorește să se folosească din nou de puterea lor pentru a rula jocuri video pe propriul terminal, tot ce trebuie să facă este să oprească aplicația.

Ce este de fapt Folding@home și cum funcționează această aplicație?

Deși probabil numele nu îți sună cunoscut, Folding@home există în lumea virtuală de ceva ani. Această aplicație putea fi folosită la un moment dat pe consola PlayStation 3 și cu ajutorul ei posesorii de astfel de terminale își puteau uni forțele pentru a permite efectuarea cercetărilor științifice.

Acum, în contextul pandemiei de coronavirus, aplicația a fost pusă la dispoziția posesorilor de terminale dotate cu plăci grafice Nvidia pentru a se studia mai departe efectul virusului SARS-CoV-2 care produce COVID-19 și SARS-CoV despre care există deja o mulțime de date. Astfel, alăturându-te prin descărcarea aplicației Folding@home acestui proiect global, ai posibilitatea de a da o mână de ajutor pentru studierea focarului de infecție și, sperăm cu toții, stingerea lui. Poate că nu pare mult, dar acest mod de implicare, este cu siguranță cel mai eficient lucru pe care îl poți face la nivel de individ pentru a contribui la înlăturarea coronavirusului direct din propriul cămin.

Articole recomandate:
Cele mai importante lucruri pe care le știm până acum despre consolele PlayStation 5 și Xbox Series X

Cum se folosește Folding@home și cât de sigură este această aplicație pentru sistemul tău?

Folding@home este o aplicație sigură pentru calculatoare. Ea se poate descărca de pe website-ul foldingathome.org și se poate instala pe terminalele cu sistem de operare Linux, Windows și Mac. Scopul aplicației în acest moment este de a strânge un milion de utilizatori care să contribuie la acest proiect, un target uriaș privit din perspectiva unei singure gospodării, dar totuși mic dacă e să ne gândim chiar și la populația unui oraș precum București.

Descărcarea programului Folding@Home se poate face printr-o singură apăsare de buton. Tot ce trebuie să faci este să apeși START FOLDING NOW și vei fi redirecționat către o pagină separată unde începe descărcarea.

Ce înseamnă folding și de ce această aplicație se numește Folding@home?

Folding se traduce în limba română ca pliere și se referă la plierea proteinelor, procesul prin care polipeptidele se pliază în celulele care alcătuiesc corpul uman. Sănătatea organismului depinde în mod direct de plierea proteinelor, iar când acest proces are loc într-un mod necorespunzător, pot apărea consecințe grave.

Proiectul internațional Folding@home se numește astfel deoarece este dedicat studiului plierii proteinelor și a bolilor care rezultă dintr-o pliere incorectă a acestora. Dar scopul acestui proiect nu este doar obținerea de rezultate științifice folosind un număr mare de calculatoare, ci și promovarea lor sub formă de publicații, prelegeri, dar și alte metode de diseminare. Astfel, pentru a fi conștienți de rezultatul implicării lor, Folding@home pune la dispoziția tuturor participanților, dar și persoanelor interesate, link-uri din care poți descoperi progresul științific ce a avut loc prin intermediul acestei colaborări universale.

Astfel, cei care vor să cunoască mai multe despre impactul pe care contribuția lor la proiectul Folding@home îl are asupra cercetării, pot să acceseze link-urile de pe website-ul oficial al aplicației, dar și să citească blogul acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here