Oficial Metro Exodus nu mai face parte din lista jocurilor care utilizează tehnologia Denuvo. S-a renunțat la ea cu ocazia unui nou patch și cu toate că celelalte modificări nu sunt neapărat unele remarcabile, cel puțin din acest motiv fanii care nu se dădeau în vânt după acest program vor iubi din nou jocul. Și mai nou, acum, în versiunea Epic vei putea și să-ți faci un backup la jocurile salvate,

Cu toate că decizia de a renunța la Denuvo în cazul jocului Metro Exodus a venit imediat după eliminarea programului din Doom Eternal, nu credem că cele două evenimente au vreo legătură între ele. Pentru Doom era folosit noul program anti-cheat și nu cel anti-tamper la care ne referim în general când vorbim despre Denuvo.

Ce este de fapt Denuvo?

Cu toate că Denuvo există pentru a combate pirateria, la nivel mondial, programul se bucură de foarte puțină popularitate. El a fost creat de o companie austriacă denumită Denuvo Software Solutions GmbH și a fost lansat pentru prima oară acum șase ani, în anul 2014.

Jocurile protejate de Denuvo necesită activare online. Programul folosește un mecanism de criptare de 64 biți și conform afirmațiilor directorului de marketing al companiei, Thomas Goebl, se pare că datorită acestei tehnologii multe jocuri create inițial doar pentru consolă sunt regândite și în variante pentru calculator.

Ideea de bază este bună. Dar principalul motiv pentru care Denuvo primește atâtea critici este faptul că folosește o bună parte din capacitatea procesorului pentru a-și derula operațiile și astfel, reduce semnificativ durata de viață pentru unitățile SSD. Însă compania nu recunoaște oficial aceste probleme.

În plus, cu toate că cere atâtea sacrificii, Denuvo nu este chiar impenetrabil. În luna iulie a anului 2018 Voski, un hacker bulgar care a spart câteva jocuri protejate de Denuvo, a fost dat în judecată și arestat de autorități, iar website-ul său, Revolt, a fost dat jos. 

Jumătate de an mai târziu, în decembrie, Joel Hruska de la Extreme Tech a comparat performanțele mai multor jocuri activând și dezactivând Denuvo și cum ne așteptam, rezultatele în situația în care programul nu era folosit au fost infinit superioare decât cu el pornit. Acest lucru se traduce prin rate mai mari de refresh și mai puțin timp de încărcare.

Articole recomandate:
Diablo 4, cel mai așteptat joc de acțiune-aventură

Cum se descurcă Metro Exodus până acum?

Decizia producătorilor jocului Metro Exodus de a renunța la Denuvo a venit ca o soluție de împăcare după ce utilizatorii Steam au trebuit să aștepte mult și bine până să se poată juca pe platforma lor preferată, deoarece Deep Silver decisese inițial să-l lanseze doar pe Epic Game Store. 

Dar cu toate că a durat un an, așteptarea se pare că nu a afectat prea mult devotamentul jucătorilor deoarece la scurt timp după lansarea titlului pe Steam, jocul a vândut peste 200.000 de copii. 

Din seria sa, Metro Exodus este jocul cu numărul trei și a fost precedat de Metro 2033 și Metro: Last Light, niște producții inspirate din romanele scriitorului rus Dmitry Glukhovsky. În ceea ce privește modul de joacă, Metro Exodus este un first-person shooter, cu elemente survival horror și stealth. Acțiunea lui se desfășoară în fosta Federație Rusă și în Republica Kazakhstan, într-un scenariu post apocaliptic în care caracterul principal, Artyom, trebuie să înfrunte hazardul și să se lupte deopotrivă cu creaturi mutante, dar și oameni ostili. 

Ca metode de apărare, poți utiliza o mulțime de obiecte găsite din întâmplare pe hartă cu ajutorul cărora, folosindu-ți abilitățile, poți confecționa diferite arme. 

Cronologic vorbind, acțiunea din Metro Exodus are loc după cea din Metro: Last Light, după ce Pământul a fost distrus de un război nuclear. Întreaga poveste se desfășoară pe parcursul unui an întreg și pe măsură ce progresează, poți să observi cum anotimpurile se schimbă sau, de la o zi la alta, se face zi sau noapte. La început ai parte de o iarnă nucleară cumplită, dar pe parcurs vremea se mai îmblânzește. 

O adevărată surpriză, după care ne oprim aici cu spoilerele, este faptul că în Metro Exodus ne întâlnim din nou cu Anna din cartea Metro 2035 care acum este soția lui Artyom și Miller, tatăl ei, care la rândul său revine în forță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here