Încă din anul 2018 la E3 ni s-a promis pentru The Last of Us partea a doua un scenariu sălbatic, cum rar ne-a mai fost dat să vedem într-un joc de la Naughty Dog. Iar acum că am văzut cu ochii noștii la ce se refereau mai exact producătorii, trebuie să recunoaștem că stilul de joc a evoluat mult față de sistemul de luptă original, iar dinamismul fiecărei bătălii ne încântă cu adevărat. Da, a devenit un joc mai brutal decât era prima parte, dar asta nu înseamnă că și-a pierdut vreun pic din farmec, ba dimpotrivă!

Cel puțin la început, este o idee bună să stai în umbră și să te ferești de orice confruntare, mai ales atunci când te trezești într-un Seattle plin de brute maro, cu torțe în mână, care cercetează zona milimetru cu milimetru în căutare de hoinari. În astfel de situații, pentru Ellie, iarba este un prieten drag care deși nu o ascunde în totalitate de inamici, măcar îi oferă un oarecare plus de siguranță. 

Dar inteligența artificială cu care sunt înzestrați inamicii, îi face pe aceștia capabil să te simtă și dacă ești culcat la pământ și stai nemișcat, iar când se apropie de tine, să fii sigur că nu va urma nimic bun! 

Dacă nu îți place să joci lent, o altă abordare de joc este să fii mereu activ și să te miști dintr-un loc în altul, ferindu-te de tot ce e rău, înainte de a-ți lua inima în dinți și de a ataca din toate puterile. În final, oricum ai juca, nu ai cum să eviți violența, oricât ai încerca să stai departe de pericol. Și luând în calcul scenariul, acest lucru era de așteptat pentru că nici nu ne-am putea imagina altfel decât violentă supraviețuirea într-un mediu ostil, postapocaliptic.

Ucizi sau ești ucis. Îți dai seama repede că așa trebuie să procedezi și știi că nu ai prea mult timp să stai pe gânduri uitându-te la mulțimea de cadavre care atârnă ici-colo, de farurile de pe stradă. 

Un joc în care fiecare împușcătură pare să aibă propriul ei sens

Dacă vezi inamicul aproape, trage țintind direct către cap. Iar dacă greșești, vei vedea cum toți ochii se îndreaptă spre tine și auzi cum pulsul lui Ellie se întețește. Dar dacă ești atent, poți să împuști din nou și chiar să te salvezi exact înainte de momentul tragediei. 

Articole recomandate:
Cele mai importante lucruri pe care le știm până acum despre consolele PlayStation 5 și Xbox Series X

Producătorii jocului au lucrat mult pentru perfecționarea mânuirii armelor și opera lor este una mult apreciată deoarece acum, fiecare sunet de împușcătură îți dă impresia că se petrece ceva cu un înțeles profund.

Nu ne-ar plăcea să fim în realitate în pielea lui Ellie deoarece în universul jocului nu chiar toate împușcăturile în piept se dovedesc fatale și de multe ori este nevoie să mai tragi o dată și încă o dată alertând toți inamicii din jur deoarece amortizorul nu permite mai mult de trei focuri în surdină și uite așa te trezești alergând nebunește, încercând să eviți cascadele de crengi și în același timp, să încerci să-ți scoți din umărul drept o săgeată inamică. 

Nici măcar în momentele critice nu ai prea mult timp de judecată deoarece ești mereu obligat să-ți drămuiești muniția și să-ți faci calcule pentru cum ai putea evada din acest iad. Nu de puține ori numărul de inamici depășește cu mult numărul de gloanțe și tot ce-ți rămâne de făcut este să improvizezi pentru a supraviețui.

Sunetul sângelui care țâșnește din inamici adaugă sare și piper la experiența deja grotească

Imaginile sunt și ele ceva extraordinar, dar experiența auditivă nu se compară cu absolut niciun joc pe care l-am jucat de la Naughty Dog până acum. Și dacă închizi ochii pentru o fracțiune de secundă, în spatele pleoapelor imaginile se păstrează la fel de sângeroase dacă ciulești urechile în patru și asculți cum stropii de sânge sar în toate părțile.

Încă un lucru care oferă jocului autenticitate, este faptul că fiecare împușcătură te dezechilibrează temporar, făcându-te să-ți pierzi siguranța în picioare, așa cum s-ar întâmpla și în realitate dacă ai fi o adolescentă de nouăsprezece ani supusă unor asemenea provocări. Dar trebuie să fii tare, să-ți recapeți imediat încrederea în propriile forțe și controlul asupra propriului trup și ignorând sângele în care te scalzi, să mergi mai departe pentru că este singura ta șansă de supraviețuire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here