Alegerea celui mai bun server dedicat trebuie facuta pe baza mai multor aspecte. Printre cele mai importante se numara si tipul de stocare, anume SSD sau HDD. Pentru a lua cea mai buna decizie in acest sens, este important sa cunosti care sunt diferente dintre cele doua si, implicit, sa afli care sunt avantajele fiecareia in parte.

Viteza – care dintre cele doua este mai rapida?

Viteza de incarcare este un factor extrem de important de care trebuie sa tii cont atunci cand achizitionezi servere dedicate. Spre deosebire de HDD-uri, care folosesc motoare, discuri si capete de citire si scriere aflate in permanenta miscare, SSD-urile nu au componente mobile, ceea ce le permite sa scrie si sa citeasca informatiile mult mai rapid. Pot sa execute comenzile mai repede, ceea ce se traduce printr-o viteza de incarcare net superioara, care va putea sa sustina un trafic foarte mare, precum si mai multe actiuni desfasurate concomitent.

Un SSD clasic va avea 50.000+ IOPS (citire/scriere), in timp ce un HDD standard de 7.200 RPM va putea duce doar aproximativ 90 – 120 IOPS. De aceea, serverele dedicate cu stocare SSD vor putea fi de pana la 4 ori mai rapide decat cele cu stocare HDD. 

Securitate si fiabilitate

Din moment ce optezi pentru un server dedicat, cel mai probabil iti doresti si securitate maxima pentru site-ul tau. Din moment ce HDD-urile functioneaza pe baza de piese mecanice, inseamna ca sunt si mai sensibile si fragile, ceea ce poate conduce la pierdere si corupere de informatii. Chiar daca backup-ul se realizeaza in fiecare zi, acest risc inca exista, in special in cazul site-urilor cu trafic mare. De aceea, si din aceasta perspectiva este mai indicat sa cumperi servere dedicate cu stocare SSD. 

Articole recomandate:
Top 3 cele mai cumpărate lenjerii de pat în sezonul rece

Consum de energie

Avand in vedere ca SSD-urile nu functioneaza cu ajutorul pieselor mecanice, consuma cu pana la 80% mai putina energie decat HDD-urile. Acestea au nevoie de mai putin de 1 watt chiar si in momentul in care sunt supraincarcate. In schimb, HDD-urile ajung pana la 10 watt. Nu pare un consum de energie foarte mare, insa, in realitate, conduce la eliberari de caldura masive, ceea ce creste, implicit, utilizarea ventilatoarelor interne si a aerului conditionat extern. In schimb, SSD-urile genereaza mai putina caldura, reducand costul de energie si tinand emisiile de carbon la un nivel scazut. De aceea, am putea spune chiar ca serverele dedicate cu stocare SSD sunt si mai prietenoase cu mediul inconjurator.

Spatiul de stocare

SSD-urile nu sunt perfecte, au si ele dezavantajele lor. Unul dintre cele mai mari este ca inca nu sunt disponibile in dimensiuni mai mari. De aceea, un server dedicat cu un astfel de spatiu de stocare este indicat doar in cazul in care site-ul iti permite o astfel de alegere. Indicat este sa consulti un specialist in domeniu pentru a afla care este varianta cea mai buna din acest punct de vedere.

Costurile

Nu in ultimul rand, trebuie sa afli ca serverele dedicate cu stocare SSD au, in general, un pret mai mare. Dar, in cele din urma, decizia cea mai buna nu ar trebui sa puna in balanta acest aspect, ci calitatea. Daca iti doresti un site performant, atunci merita sa investesti in cele mai bune tehnologii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here