Cu toate că jocul The Last of Us 2 a fost lovit de un val de critici, pe site-ul Metacritic apare cu un scor de 95 din puncte din 100, mulțumită abundenței de note de 10. Dar cu toate acestea, nota dată de jucători încă nu s-a schimbat cu aproape nimic față de ceea ce știam deja, rămânând sub pragul de trecere și anume, la rușinoasa performanță de 3.5 din 10, pe baza a 31.000 de recenzii, din care peste 20.000 sunt negative. Dar toate aceste numere nu au nicio relevanță.

De ce atât de multe recenzii negative?

Potopul de recenzii negative de pe Metacritic a început aproape în același moment cu lansarea jocului. Iar o bună parte din cantitatea de “noroi” care a fost aruncată asupra producătorilor face parte probabil dintr-un proces de review bombing, o practică des adoptată față de jocurile noi pentru a le inunda fără un motiv anume de recenzii negative. 

Chiar și cei de la Forbes s-au sesizat, și într-un material publicat pe site-ul lor în data de 21 iunie au susținut faptul că afluxul de utilizatori de pe Metacritic în doar jumătate de zi de la lansare a fost un fenomeni cel puțin ciudat. Singurul mod în care cei peste 5000 de utilizatori care s-au grăbit să dea note de 0 din 10 ar fi putut termina jocul într-un timp atât de scurt, era să alerge pe hartă cu viteza luminii și apoi să fugă repede la Metacritic ca să-și verse oful.

Chiar și luând în calcul regiunile unde jocul a fost lansat mai repede, fiind un joc pentru care ai nevoie de un interval de 25-30 de ore pentru a-l termina complet, este foarte puțin probabil ca toți cei care au aruncat cu noroi în el atât de devreme să-l fi jucat până la capăt. Mai mult, încă din anul 2018 când a fost lansat trailerul jocului în care personajul principal Ellie este surprinsă sărutând o altă fată, s-a format o coaliție împotriva acestuia. Iar numărul fanilor supărați a crescut cu timpul, mai ales în luna aprilie când au ieșit la iveală mai multe detalii cu privire la joc. 

Încă un indiciu care ne duce cu gândul la faptul că ținta recenziilor negative nu este neapărat jocul în sine, ci micul detaliu în legătură cu orientarea sexuală a lui Ellie, sunt comentariile care îl acuză pe directorul Neil Druckmann de propagandă feministă, multiculturalism, drepturi civile și multe alte îndoctrinări care țin mai mult de politică și nu ar trebui să se regăsească într-un joc.

Articole recomandate:
The Last of Us partea a doua: un joc peste așteptări de sângeros!

Pe de altă parte, există și o serie de alte recenzii al căror sens îl putem înțelege. Unii utilizatori se plâng de povestea jocului și pe de-o parte de caracterele pe care, din punctul lor de vedere, oricât te-ai strădui să le simpatizezi nu-ți provoacă decât repulsie. Printre comentarii, nu puține au fost cele în care s-a susținut că în această continuare s-a dat cu piciorul la uimitoarele realizări obținute în prima parte și imediat ce sfârșești jocul îți dai cu adevărat seama că totul a fost în zadar.

Puse în balanță, recenziile negative la adresa jocului The Last of Us 2 le depășesc cu mult ca număr pe cele pozitive care nu sunt decât aproximativ 8.500, lăsând astfel loc și pentru unele în care utilizatorii își exprimă sentimente amestecate. De bine s-a spus despre expresiile faciale incredibile pe care cu greu le întâlnești și la caracterele din alte jocuri și de asemenea, despre grafica fenomenală care a făcut posibilă ilustrarea uneia din cele mai frumoase lumi virtuale văzute vreodată, precum și coloana sonoră care pur și simplu îți taie respirația.

Ca o simplă comparație, jocul Fallout 76 a avut un scor de 53 de puncte din 100 și o notă a utilizatorilor de 2.8, bazată pe 4.601 recenzii. Anthem, un alt exemplu de joc evaluat dezastruos, a avut un scor de 54 de puncte din 100 și o notă din partea utilizatorilor de 3.5 bazată pe 1.268 recenzii. Iar, Mass Effect 3 a fost evaluat la un scor de 93 de puncte din 100 și a primit nota 5.7 din partea utilizatorilor, o medie realizată pe baza a 1921 recenzii. Dar pentru toate aceste exemple putem într-o oarecare măsură înțelege frustrarea jucătorilor, în timp ce numărul copleșitor de recenzii negative de la The Last of Us 2 se vede că în mare parte se datorează unor utilizatori ai site-ului Metacritic supărați pe joc dinainte să-l joace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here