În 2020 s-au consemnat peste 1500 de extensii de domenii web disponibile la nivel internațional. Chiar dacă în România cele mai populare alegeri pentru website-uri sunt .ro, .com și .net, există foarte multe alte variante pentru cei ce doresc să lanseze un website. Studiile au arătat că, de obicei, consumatorii de servicii web au mai multă încredere în alegerile populare, adică în cazul românilor exact în exemplele mai sus menționate, cărora li se adaugă .eu, .org și .info. Însă proprietarii de website se pot orienta și spre domenii web ieșite din comun tocmai pentru a atrage mai mult atenția sau pentru a găsi soluții mai ieftine pentru brandurile lor sau pentru cuvintele cheie dorite.

La nivel mondial, aproape jumătate din totalul domeniilor existente folosește extensia .com. Și în România există multe website-uri locale ce utilizează acest TLD (top level domain), dar lor li se alătură website-urile internaționale, cele care propun servicii la nivel global (printre acestea, chiar popularele Facebook și Instagram). O chestiune cunoscută de destul de puține persoane: domeniile web sunt limitate de obicei la 63 de caractere. Evident, domeniul web ales trebuie să fie cât mai scurt, pentru a fi ușor de reținut și de promovat.

Primele extensii de domenii apărute pe internet au fost .gov (government), .edu (education), .com (commercial), .mil (military), .org (organization) și .net (network). Cel mai vechi domeniu înregistrat este symbolics.com, cu un istoric ce începe pe 15 martie 1985, când Symbolics, o companie americană din Massachusetts, alegea să marcheze o premieră mondială. În prezent există aproape 150 de milioane de domenii înregistrate doar cu extensia .com! Urmează în topul popularității .net și .org, însă la mare distanță (în jur de 10 milioane din fiecare). 

În prezent există peste 300 de extensii ce țin de națiunile de pe glob, extensii alocate pentru cetățenii și afacerile din fiecare țară. În România avem .ro, în Republica Moldova avem .md, în Germania .de, în Franța .fr, în Canada .ca și așa mai departe. Unele extensii naționale sunt folosite și la nivel global pentru că, întâmplător, pot avea și alte semnificații internaționale. Iată TLD-ul din Armenia, .am, potrivit și pentru posturi de radio de oriunde. La fel se întâmplă și cu Letonia – .lv este utilizat neoficial pentru… Las Vegas!

Articole recomandate:
(P) Ce investiții trebuie să faci dacă îți dorești să devii un gamer profesionist?

O categorie aparte de extensii este cea rezervată pentru guverne, educație superioară și sistem miliar în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre 14 extensii printre care .gov, .edu și .mil. Aceste extensii își propun să facă diferența între website-uri oficiale și website-uri ce pot fi dezvoltate de orice persoană.

Categoria generic top levels domain, TLD-uri generice, cuprinde peste 1200 de extensii. Aici regăsim .com, .net, .org, dar și variante mult mai interesante și mai rar întâlnite. Chiar și .pizza, .blackfriday sau .bingo. Există de asemenea .marketing, .taxi, .apartments, .money. Mai populare sunt .sport, .shop, .free, .site, .corp.

Orice domeniu web ai alege, nu uita că acesta este, teoretic, asociat permanent website-ului tău, pe toată viața brandului în mediul online (un rebranding este costisitor mai ales pe internet, căci trebuie să faci de la zero partea de SEO, de link building). Acordă însă atenție și serviciilor de găzduire web, pentru că de partea de hosting web depinde performanța websiteului în fiecare moment. Partea bună este că, dacă ai ales greșit, poți să muți website-ul la un alt provider de găzduire web și să diminuezi din pagube. Și mai bine este să analizezi atent de la început, eventual să folosești un comparator de servicii de web hosting unde să vezi care firmă este mai potrivită pentru afacerea ta online. Un comparator de servicii de hosting popular in Romania este reviewhosting.ro, unde in afara de comparatii, poti sa afli chiar si pareri despre toate companiile de hosting de la noi din tara.

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here