Lasă-te captivat de lumile uimitoare ale jocurilor cu cea mai bună cască VR.

Dacă ești interesat de achiziționarea celei mai bune căști VR pentru a juca Half-Life:Alyx sau alte jocuri VR disponibile până în acest moment, trebuie să citești acest articol. Este timpul să te pregătești pentru o doză de acțiune augmentată.  Am conceput această listă pentru cei care sunt nerăbdători să se avânte în lumea VR, dar care s-ar putea folosi întâi de puțin ajutor să navigheze în tărâmurile realității când vine vorba de finanțe, comfort și conveniență. Nu îți face griji, toate recomandările sunt compatibile cu cele mai cunoscute jocuri VR și am luat în considerare  cel mai important elemente, câmpul vizual, precum și rezoluția pentru o experiență unică.

Dacă ești pasionat și vrei să faci o investiție, cea mai bună cască de jocuri VR a momentului este Valve Index. O să ai nevoie de un PC de calitate superioară care să completeze această investiție…îndrăzneață, așa că este dificil să facem o astfel de recomandare celor care nu dețin deocamdată un PC destul de puternic. Cu toate acestea, dacă ai un PC de calitate, alternativa VR pe care o prezentăm i se potrivește perfect. 

Index este din nou disponibil după lansarea jocului Half-Life: Alyx, deși se produc într-un număr redus. De fapt, acesta este cazul multor căști VR. Stocurile sunt limitate și au tendința de a se epuiza imediat ce un nou joc își face apariția.

Acestea pot fi costisitoare, însă o experiență VR nu înseamnă că îți vei risipi toate economiile. Pe listă sunt prezentate  o multitudine de căști mult mai accesibile, pentru a satisface toate cerințele.

Am renunțat la a menționa  modelul Oculus Quest, întrucât acesta a devenit indisponibil după ce compania a anunțat lansarea unui nou model, Oculus Quest 2. Ne așteptăm să primim în orice moment noul Quest și vom actualiza această listă imediat ce am avut șansa de a supune produsul la un test riguros. 

1. Valve Index – Cea mai bună cască VR pentru o experiență premium pe un PC de gaming.

 • Preț: 2,333.33 $
 • Display: AMOLED / Rezoluție: 2880 x 1600 / Rata de refresh: 120Hz, mod experimental 144HZ / Câmp vizual: ~130 de grade / Controller: Index Controllers / Connections:  DisplayPort, USB 3.0, USB 2.0
 • Cea mai bună cască din această categorie
 • Confort sporit
 • Fără screen door effect (SDE) virtual 

Casca Valve Index oferă cea mai bună experiență vizuală, cu un dispozitiv de afișare HMD(Head-mounted Display) disponibil, cu o rezoluție care egalează Vive Pro, Quest și Odyssey+, în momentul  asocierii cu o rată de refresh de 120Hz (ce poate ajunge până la 144Hz într-un mod experimental momentan).  Câmpul vizual (Field of View-FOV), la 130°, este de asemenea pe primul loc, iar virtual, nu există un efect screen door detectabil în interiorul căștii.

De asemenea, oferă o tehnologie impresionantă și caracteristici de confort sporit, precum senzori de mișcare a mâinii pe controllere excelente de la Index, passthrough USB pentru accesorii și un sunet foarte clar datorat difuzoarelor de apropiere, care se află imediat deasupra urechilor. Este de asemenea foarte confortabilă, fiind făcută din materiale de înaltă calitate și având o distribuire a greutății perfectă.

Totuși, aceste caracteristici vin cu un preț. Așa cum am specificat în review-ul nostru despre casca Valve Index, este cea mai bună cască VR de pe piață, dacă nu te deranjează să faci o investiție îndrăzneață. La aproape o mie de dolari, oferta completă de la Index este de două ori mai costisitoare față de prețul modelului Rift S sau Quest și aproape dublă față de  MSRP Odyssey+, care poo fi găsite în mod normal la reducere. De asemenea, senzorii de mișcare a mâinii nu au o utilizare vastă, pe lângă jocul care folosește această tehnologie, Half-life: Alyx, pe care îl primești cadou.

2. Oculus Rift S – Cea mai bună cască VR pentru o multitudine de jocuri existente pe piață

 • Display: LCD / Rezoluție: 2560 x 1600 / Rată de refresh: 80Hz / Câmp vizual: 110 grade / Controller: Oculus Touch / Connections: DisplayPort/Mini DisplayPort, USB 3.0
 • Preț: 399 $
 • Rezoluție și rată de refresh excelente
 • colecție impresionantă de jocuri disponibile
 • Monitorizare din interior spre exterior (Inside out Tracking)

Casca Rift S este o propunere interesantă. Își înlocuiește complet predecesorul, originalul model Oculus Rift. Este cu siguranță un produs actualizat, însă este comercializat la prețul modelului original. Acestea fiind spuse, are parte totuși de minusuri, ceea ce poate fi deruntant, deoarece are o rată micșorată de refresh, iar lentilele OLED sunt înlocuite cu cele LCD.

Totuși, casca Rift S este cu siguranță este cea mai bună dintre cele de categorie medie, cu fir, pe care o poți cumpăra pentru PC. Nu numai că este potrivită pentru o colecție impresionantă de jocuri (o colecție care s-a extins considerabil de la apariția modelului original Rift), însă rezoluția îmbunătățită și confortul sporit au făcut ca originall Rift să fie un model depășit (deși se pot găsi încă la un discount remarcabi). În timp ce primul model are unele avantaje în categoriile menționate anterior, ultimul model este mult mai ușor de utilizat, având în vedere că folosește monitorizarea din interior spre exterior. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să cumperi, să instalezi și să găsești un loc pentru senzori externi.

Dacă ai investit deja într-un calculator de calitate medie sau înaltă și vrei o cască bună dar nu îți dorești să irosești o sumă considerabilă pentru a avea acest privilegiu, Rift S este o alegere foarte bună.  Este adevărat că este un un upgrade față de modelul original și față de ceea ce ne așteptam. Cu toate acestea, este o piesă hardware excelentă și o metodă fantastică pentru a te avânta în realitatea virtuală pentru prima dată.

3. HTC Vive Cosmos Elite –  HTC se întoarce la elementele de bază pentru o acuratețe îmbunătățită.

 • Display: LCD / Rezoluție: 2880 x 1700 / Rată de refresh: 90Hz /  Câmp vizual: 110 grade / Controller: 1st-gen Vive Controller / Connections: DisplayPort 1.2, USB 3.0
 • Display de înaltă rezoluție
 • Monitorizare exactă
 • Include jocul Half-Life: Alyx și Viveport Infinity

Casca HTC Vive Cosmos Elite este concepută pentru a aborda unele probleme cu originalul model HTC Vive Cosmos, menținând specificațiile de bază. Monitoarele duale de 4.3inch 1440 x 1700 care funcționează la 90Hz merită a fi menționate. Cosmos Elite vine la pachet cu Half-life: Alyx și un abonament Viveport Infinity de 6 luni, ceea ce înseamnă că vei avea destule lucruri de descoperit cu noua cască.

Articole recomandate:
În mai 2020 ne revedem cu Ellie și Joel în The Last of Us 2

Cosmos Elite este în principiu modelul original Cosmos, aducând stațiile de bază și controllerele inițiale împreună cu un ecran diferit. Acest lucru înseamnă că vei pierde o parte din rapiditatea monitorizării din interior spre exterior, dar vei avea parte în schimb de o acuratețe sporită. Acest aspect  este potrivit in unele jocuri (precum Half-Life: Alyx). Vei avea nevoie de un spațiu decent pentru a te juca, totuși.

Prețul inițial de lansare a modelului Cosmos Elite este destul de ridicat, la 899 de dolari, iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu s-a situat mai sus in recenzia noastră. Totuși, dacă ești în căutarea unei experiențe premium de gaming VR, vei fi nevoit să faci o investiție considerabilă în orice soluție vei alege, iar acest produs oferă unul dintre cele mai bune ecrane cu o rezoluție înaltă.

4. Samsung Odysse+ –  Cea mai bună cască VR de la Windows Mixed Reality

 • Display: AMOLED /  Rezoluție: 2880 x 1600 /  Rată de refresh: 90Hz / Câmp vizual: 110 grade / Controller: Odyssey Controllers / Connections: HDMI, USB 3.0
 • Preț: 609.99 $
 • Aceeași rezoluție a modelului Vive Pro, însă pentru jumătate din preț
 • Monitorizare din interior spre exterior
 • Efect screen door redus

Casca Odyssey+ este noua versiune a modelului original HMD. Este o îmbunătățire substanțială și cea mai bună cască din selecția actuală a Windows Mixed Reality (WMR).  Nu te lăsa păcălit de numele categoriei; Odyssey+ este în principiu o cască VR bună, caracteristicile combinate vin din dorința companiei Microsoft de a integra HoloLens in același ecosistem a inițiativei VR.

Odyssey+ oferă  un display de o înaltă rezoluție, impesionantă pentru un dispozitiv WMR, la 2880 x 1600, și de asemenea profită de o caracteristică anti-screen door prin care Samsung  realizează reducerea vizibilității pixelilor din majoritatea HMDs. Drept rezultat, efectul screen-door este aproape nedetectabil, iar combinat cu standardul WMR de monitorizare din interior spre exterior oferă un nivel ridicat de imersiune.

5. Oculus Quest – Cea mai versatilă cască VR

 • Display: OLED / Rezoluție: 2880 x 1600 / Rată de refresh: 72Hz, Câmp vizual: 100 de grade / Controller: Oculus Touch / Connections: Standalone (USB-C de încărcare, 3.5mm jack pentru terțe de căști.
 • Preț: 529.99 $
 • Complet independentă
 • Performanță excelentă fără PC
 • Interfață a utilizatorului inteligentă

Varianta liberă de VR este cu adevărat convingătoare- chiar și după ce devii ușor obosit petrecând zeci de ore cu alte variante de căști Oculus, modelul Quest încă reușește să surprindă cu caracteristicile puternice și portabilitatea sa. Deși nu atinge exact performanța căștilor Rift S sau Index, în termeni practici, nici măcar nu vei sesiza, iar experiența de a vedea  prin camerele sale ce se întâmplă în jurul tău este pur și simplu unică.

Este de asemenea complet portabilă, dacă te pregătești de plecare. Pune-ți modelul Quest în geantă și esti pregătit.  Cântărind 571 de grame, este destul de ușoară, în special din moment ce nu necesită senzori, cabluri sau alte accesorii (exceptând controllerele excelente Touch) și nu trebuie să te conectezi la un PC puternic și masiv ca să funcționeze.

Te poți de asemenea cupla la orice PC. Această opțiune este momentan în beta, însă funcționează bine. Poți utiliza orice cablu USB 3 de calitate sau poți cumpăra un cablu premium cu fibră optică de la Oculus. Nu vei avea parte exact de experiența modelului Rift S, însă jocurile care solicită un PC nu sunt condiționate de acest lucru dacă deții un Quest.

Modelul Quest nu mai este disponibil de la apariția noului Oculus Quest 2, de aceea este se situează la finalul listei, însă ai șanse să găsești încă produsul pe unele site-uri.  În acest moment, așteptăm noul model Oculus Quest 2 și vom actualiza această listă imediat ce avem șansa de a folosi produsul.

 Dicționar explicativ – Realitatea Virtuală explicată

Câmp vizual 

Câmpul vizual face referire la partea vizibilă a mediului; în VR, se referă la gradul de vizibilitate a unui joc în display. Un câmp vizual mai larg al căștii oferă o experiență de imersiune mai bună.

Dispozitiv de afișare ( Head-mounted display)

În general, orice dispozitiv care poate fi montat pe cap, cu capacități grafice, însă de obicei acest termen este folosit pentru a face referire în special la căștile VR.

Monitorizare din interior spre exterior

Sisteme care folosesc monitorizarea mișcărilor utilizatorului în VR care își au originea în cască, spre deosebire de monitorizarea din exterior spre interior, unde senzorii externi sunt folosiți pentru a monitoriza mișcările. Monitorizarea și metodele utilizate sunt cruciale pentru a permite fie libertatea de gradul 3 (având posibilitatea de a privi în orice direcție în VR), fie cea de gradul 6 (având posibilitatea de a privi și de a te mișca în orice direcție în VR).

Latența 

Întârzierea dintre comandă și răspuns. În VR, se referă la comanda prin controller, mișcarea capului, sau alte metode de utilizare și răspunsul pe display-ul căștii. Latența scăzută este esențială pentru a reduce starea fizică de amețeală în VR, care este mult mai intensă când se produce o întârziere între mișcare și reacția de pe display-ul căștii.

Rezoluție

Rezoluția este măsurarea în pixeli, atât orizontal cât și vertical, a unei imagini sau a unui display. Rezoluția înaltă este esențială deoarece display-ul este foarte aproape de ochii utilizatorului, ceea ce fac liniile inegale și pixelii mult mai vizibili.

Rata de reîmprospătare

Numărul imaginilor pe care un display este capabil să îl afișeze  pe secundă, măsurat în hertzi. Rata de reîmprospătare este crucială în VR, precum este și rata de latență scăzută, întrucât o rată de reîmprospătare slabă poate cauza repetiții involuntare ale imaginii ( sau de blocare), ceea ce poate cauza amețeală.

Efectul  screen-door (Screen door effect)

Efectul vizual care se produce în momentul în care o imagine digitală este privită de la o distanță foarte mică, unde liniile care separă pixelii sunt vizibile. Rezoluția înaltă (sau caracteristicile proprii ale unui produs, precum cele ale modelului Odyssey+) atenuează acest efect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here