Evenimentele anului 2020 și cu precădere cele referitoare la restricțiile impuse de pandemie, au determinat schimbări ample în piața de imobiliare. Și nu așa cum ar fi fost de așteptat, din punct de vedere al unor scăderi financiare, din contră, prețurile locuințelor crescând, ci din perspectiva comportamentului consumatorilor și al preferințelor acestora.

În contextul în care lucrul de acasă a fost pe ordinea de zi a anului trecut și continuă din câte se pare și în 2021, românii și-au schimbat cerințele și așteptările pe care le au cu privire la locuințele pe care și le doresc. Aspecte ca mărimea și confortul spațiului de locuit, compartimentarea acestuia dar și facilitățile existente în apropiere au devenit criterii din ce în ce mai importante în decizia de cumpărare a unei noi locuințe.

Indiferent că locuiesc în București, Brașov, Constanța, Cluj sau orice alt oraș mare, nevoile cumpărătorilor români s-au schimbat. Iar dezvoltatorii imobiliari vor trebui să țină cont de câteva aspecte esențiale dacă vor să îi câștige drept clienți:

  • Locuințe cât mai spațioase

Mutarea ”biroului” acasă în timpul pandemiei a determinat schimbări majore în modul de reamenajare a apartamentelor. Tot mai mulți români au conștientizat că locuințele lor nu au spațiu suficient și chiar dacă se va reveni la o viață normală în care mersul la biroul propriu-zis va deveni din nou parte din rutină, nevoia de un spațiu mai mare va rămâne. De asemenea, restricțiile sanitare care ne-au obligat să stăm cât mai mult în case, ne-au făcut să ne gândim la locuințe cu terase, balcoane sau grădini chiar, case ce ne-ar permite să petrecem cât mai mult timp în aer liber.

  • Locuințe în zone rezidențiale

Cumpărătorii din marile aglomerări urbane au început să caute tot mai des variante de locuințe rezidențiale, aflate înafara orașului care să le permită să fie cât mai aproape de natură și să poată să petreacă cât mai mult timp în aer liber. Există cerere pentru locuințe în zone cât mai aerisite, cât mai aproape de parcuri, lacuri, păduri sau aflate în apropierea acestora. Chiar dacă nu trebuie să fie foarte mari, au început să fie tot mai căutate casele din zonele rezidențiale dar care să aibă și o curte cât de mică.

  • Clădiri eficiente energetic și prietenoase cu mediul
Articole recomandate:
5 avantaje pe care le ai atunci când faci cumpărături online

A crescut interesul și pentru modul în care sunt construite clădirile, cât de prietenoase sunt cu mediul și ce eficiență au în ceea ce privește consumul de energie

  • Accesul neapărat la tehnologie

Infrastructura tehnologică și locuințele care dispun de ea au devenit de asemenea criterii în alegerea locuințelor. Accesul la internet și conexiunea de calitate au devenit esențiale pentru închirierea sau cumpărarea unei proprietăți.

Așadar, în 2021 românii par a fi tot mai concentrați pe a schimba apartamentele din blocurile comuniste cu locații mai spațioase, recompartimentate și reamenajate sau chiar cu case mai mici dar în zone rezidențiale, astfel încât să dispună și de o mică curte pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber. 

În ceea ce privește cererea de locuințe, aceasta exista și înainte, însă acum cumpărătorii se îndreaptă către un alt tip de locuințe. Începutul anului se pare că a adus și măriri de prețuri în acest domeniu, determinat nu numai de creșterea cererii, ci și de scumpirea materialelor de construcții.

Specialiștii preconizează că aceste tendințe, atât în ceea ce privește schimbarea preferințelor cumpărătorilor în materie de tipurile de locuințe căutate, dar și un nivel de prețuri ridicat la nivelul pieței, se vor menține pe tot parcursul anului.

Articol susținut de Agenție imobiliară floresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here