Muzica face parte din viaţa noastră şi marchează atât momentele vesele, cât şi pe cele triste, iar apariţia boxelor wireless a simplificat mult procesul de ascultare, în special când eşti în deplasare. Şi, dacă te gândești să renunţi la cabluri, poţi opta pentru tehnologia fără fir. Există o gamă diversificată de produse, de la cele impermeabile pentru piscină, până la cele care oferă un sunet excelent.

Ce este o boxă wireless?

Aşa cum sugerează şi numele, boxele wireless sunt boxe care se pot conecta la dispozitive fără a necesita prezența unui fir. Practic boxele wireless se comportă similar unui difuzor ce are atașat un cablu. Precum generațiile anterioare, boxele wireless transformă, la rândul lor, semnalul electric, într-un semnal acustic, singura diferență fiind modalitatea de transmitere a semnalului către destinație, mai precis prin Bluetooth sau WiFi. .

Boxe wireless Bluetooth

Bluetooth descrie o tehnologie care facilitează comunicarea fără fir între două dispozitive. Astfel, este posibil să trimiţi un sunet de pe telefon către boxa, dar şi un fişier direct la imprimantă. Întrucât asigură autonomie pe o distanţă de maximum 10 m, tehnologia Bluetooth poate fi privită ca un înlocuitor al cablurilor scurte. 

Boxele wireless Bluetooth sunt concepute pentru utilizarea în exterior, vin dotate cu o carcasă etanşă, au dimensiuni rezonabile, care le fac portabile şi o baterie încorporată.. De asemenea, există și boxe wireless Bluetooth care funcţionează şi cu alimentare fixă, dar majoritatea au şi o baterie, fiind ideale pentru deplasări. 

Boxe wireless WiFi

A doua tehnologie utilizată pentru streaming audio este cea WiFi, care foloseşte internetul. Boxele WiFi pot fi alimentate printr-un cablu de la surse fixe sau pot avea acumulator, precum boxele Bose Home Speaker Portable.  Întrucât au mai multe funcţii şi opţiuni de streaming sunt perfecte ca boxe surround wireless. Se găsesc în diverse forme şi dimensiuni, sunt mai mari şi au un design mai atrăgător decât cele Bluetooth. 

Pentru a transmite muzica către boxele WiFi, este necesară conectarea la reţeaua de internet atât a boxei, cât şi a dispozitivului de redare. Unii producători oferă posibilitatea ca mai multe dispozitive să comunice între ele prin WiFi, acest lucru facilitând plasarea lor pe o suprafaţă mare în aceeaşi reţea. 

Articole recomandate:
Acupuncturabucuresti.ro: alternativă de terapie contra durerii și problemelor de sănătate

Avantajele oferite de acest tip de boxe sunt reprezentate atât de sunetul de calitate transmis prin Wifi sau Bluetooth, cât și de portabilitatea acestora și posibilitatea de a te bucura în orice loc de experiențe audio unice. 

Tehnologii alternative

Boxele wireless nu mai sunt dispozitive noi, ele dezvoltându-se considerabil de-a lungul anilor şi evoluând odată cu apariţia noilor tehnologii de transmitere a semnalului audio. Pe lângă Bluetooth şi WiFi, care sunt cele mai cunoscute, în prezent sunt şi alte variante:

  • AirPlay – oferit de Apple, facilitează transmiterea semnalelor audio către o boxă de pe dispozitivele mobile Apple sau Mac, dar şi de pe un computer cu iTunes. Tehnologia, dacă nu este AirPlay Play Direct, necesită reţea WiFi şi poate fi comparată cu cea bluetooth.
  • WiSA – este tot un fel de conexiune WiFi, dar care foloseşte o porţiune relativ neutilizată a spectrului radio şi face posibilă redarea fără  fir a muzicii la o rezoluţie înaltă. Pentru că implică un consum mare de energie, boxele trebuie să fie conectate prin fir la o sursă de alimentare.

Descoperă mai mult

Calitatea sunetului

În ceea ce priveşte calitatea sunetului redat de boxe wireless, diferenţele sunt mari. De aceea, înainte de a face o achiziţie de acest fel, este bine să ştii exact cum vrei să foloseşti boxele: le vrei pentru interior sau pentru exterior, le vei folosi în deplasare sau în casă şi pe lângă casă? 

Şi, dacă vrei o boxă wireless Bluetooth simplă pentru exterior, calitatea sunetului nu va fi cea mai bună. Dacă vrei calitate şi boxe wireless pentru exterior, ar trebui să alegi tehnologia WiFi. Şi, din nou, şi în această categorie aşteaptă-te să plăteşti mai mult pentru o calitate mai bună a sunetului şi mai puţin pentru o calitate medie. 

Dacă te gândeşti să achiziţionezi boxe wireless, le poți comada oricând online pentru a testa personal calitatea sunetului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here