Pierderea unei persoane dragi nu este niciodată un moment peste care să poți trece cu ușurință, dar este cu atât mai dificil cu cât decesul s-a produs în altă țară. Nu de puține ori vedem prin mass-media tot felul de știri prin care familiile celor aflați în această situație apelează la generozitatea celorlalți pentru a reuși să îl aducă acasă pe cel plecat pentru o viață mai bună și care și-a pierdut viața printre străini. Este, într-un fel, normal, deoarece sunt costuri destul de ridicate, și puțini sunt cei care și le pot permite. Pentru că, până la urmă, acesta este de multe ori și principalul motiv pentru care aceștia pleacă peste hotare: un trai mai bun pentru cei de acasă.   

O durere care nu poate fi descrisă în cuvinte

În speranța unui viitor mai bun, atrași de promisiuni – de multe ori deșarte despre venituri mai mari în afara granițelor țării, sunt mult prea mulți românii care au decis să plece în străinătate. Și, din păcate, sunt destule și cazurile în care cei rămași acasă au primit vestea că acel cineva drag lor a încetat din viață. Începe acum stresul legat nu doar de pregătirea înmormântării, dar și de procedurile care se referă la repatriere decedati. Apelarea la o firmă specializată în așa ceva te ajută să rezolvi mult mai ușor această problemă delicată, iar din rândurile următoare vei afla multe informații utile. 

Variante de repatriere

Există trei variante de repatriere a persoanei care a încetat din viață: cea clasică, unde avem de a face cu repatrierea sicriului în care se află corpul decedatului; incinerarea trupului persoanei decedate chiar în țara în care a avut loc evenimentul nefericit și urmată de repatrierea urnei cu cenușă și în fine, ultima variantă, respectiv înhumarea corpului în țara unde s-a produs decesul, iar după câțiva ani să fie repatriate rămășițele pământești. 

În rândurile următoare am decis să vorbim mai pe larg despre care este procedura de repatriere a decedaților atunci când se optează pentru incinerare. 

O procedură tot mai des întâlnită

Dacă până acum ceva vreme incinerarea era privită cu destulă neîncredere, în prezent sunt din ce în ce mai mulți cei care apelează la ea, în locul unei înmormântări clasice, tradiționale. În cazul în care decesul celui drag a avut loc peste hotare și s-a optat, din varii motive, pentru incinerarea corpului, trebuie să știi și care sunt procedurile legate de repatrierea în țară a urnei. 

Pașii care trebuie urmați

La fel ca și în România, decizia de a recurge la incinerare se face doar respectându-se cu strictețe prevederile legislative aflate în vigoare în țara respectivă, și apelând, după cum este și normal, la serviciile oferite de o firmă de servicii funerare. Pentru a aduce urna cu cenușă în țară, familia persoanei decedate trebuie să se adreseze unei firme de repatrieri de pe teritoriul țării noastre, care are competența de a se ocupa așa cum se cuvine de tot ce presupune acest proces. 

Articole recomandate:
Top 3 cele mai cumpărate lenjerii de pat în sezonul rece

Există mai mulți pași care trebuie urmați, și primul dintre ele se referă la a intra în contact cu o firmă de pompe funebre profesionistă din țara respectivă și care se ocupă de tot ce presupune pregătirea persoanei decedate, găsirea celui mai apropiat crematoriu uman, dar și contractarea serviciului de incinerare. Tot firma din străinătate este cea care se ocupă de tot ce înseamnă acte necesare pentru ca procesul de incinerare să se desfășoare în mod legal, transportul funerar al celui decedat până la crematoriu, după care urmează să fie supravegheat întreg procesul de transformare a corpului în cenușă. Ultimele sarcini ale firmei de pompe funebre din străinătate se referă la transferul cenușii în urnă, depozitarea ei în condiții optime. Totul se încheie cu transportul urnei în țară și predarea acesteia familiei îndoliate. 

Acte necesare pentru incinerare

Firma de repatriere pentru care ai optat este cea care se ocupă de obținerea tuturor actelor de care este nevoie pentru a prelua corpul persoanei care a încetat din viață, dar și tot ce presupune înregistrarea decesului la organele competente. Firma de pompe funebre trebuie să aibă grijă ca totul să se desfășoare conform legii, așa că este nevoie ca decedatul să aibă atașată la articulația mâinii sau gleznei o brățară cu datele de identificare. 

Este necesar să existe și un dosar de incinerare, care va fi elaborate de administrația crematoriului uman spre care s-a optat. Tot acesta va elabora și o solicitare de incinerare. Există numeroase acte care sunt cuprinse în cadrul acestui dosar, și despre care poți să afli mai multe de la angajații firmei de repatrieri cu care colaborezi, cu condiția să fie una profesionistă și cu multă experiență. Reține doar că niciodată nu se va trece la incinerarea unor persoane neidentificate, care nu au certificate de deces și nicn adeverință de incinerare sau înhumare.

Cum se face transportul urnei cu cenușă

Sunt două modalități prin care urna cu cenușa persoanei decedate poate ajunge în țară: pe calea aerului sau pe cea terestră. În cazul celei din urmă, nu mai este nevoie de pașaportul mortuar, doar de o mașină autospecială autorizată în acest sens. Dacă preferi avionul, este ceva mai complicat, deoarece trebuie contactată o agenție cargi, dar și respectarea multor formalități de transport. 

Specialiștii sunt de părere că repatrierea unei urne cu cenușă, deși pare ceva mai simplă, este o operațiune mult mai costisitoare decât varianta clasică, adică repatrierea sicriului în care se află trupul persoanei care a încetat din viață. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here