Iubitorii de muzică îşi doresc ca sunetul să fie cât mai curat şi, deseori, sunt deranjaţi de zgomotele ambientale care interferează cu ceea ce ascultă în căştile audio. Dacă te numeri printre ei şi ai încercat să asculţi muzică în avion sau în mijloacele de transport în comun, cu siguranţă ştii despre ce este vorba!

Din fericire, acum se pot găsi în comerţ numeroase modele de căşti audio cu noise cancelling, cum ar fi căştile audio Bose cu anularea zgomotului de fundal, care o asigură o experienţă cât se poate de plăcută!

Tipuri de căşti cu noise cancelling

Căștile cu noise cancelling nu sunt ceva nou pe piață, tehnologia de anulare a zgomotului a fost inventată de dr. Bose la prestigioasa M.I.T., în SUA, și perfecționată continuu de compania care îi poartă numele.

Chiar dacă, tehnic vorbind, orice tip de căşti asigură o diminuarea considerabilă a zgomotului ambiental, reducând în special undele sonore de frecvenţă mare, acestea pot fi de tipul pasiv sau activ:

  • Căşti pasive cu anularea zgomotului – Cele mai bune căşti cu fonică pasivă sunt cele de tipul circum-auditive, special concepute pentru a eficientiza capacitatea de filtrare a zgomotelor ambientale. Din cauza materialelor fonoabsorbante din care sunt realizate, aceste căşti sunt mai grele, dar reduc zgomotul de până la 20 de dB. 
  • Căşti active cu anularea zgomotului – Faţă de cele pasive, căştile cu active noise canceling oferă un nivel suplimentar de reducere a zgomotului, ştergând activ sunetele de frecvenţă mică. De fapt, acestea creează unde sonore care imită sunetele de intrare, dar la 180 de grade în afara fazei cu undele deranjante. Altfel spus, undele din căşti care anulează zgomotele şi cele ambientale au aceeaşi frecvenţă şi amplitudine, dar sunt dispuse astfel încât să interfereze distructiv şi să se anuleze reciproc. 

Căşti active noise canceling

Cei care îşi doresc cu adevărat audiţii curate şi de calitate ar trebui să folosească modelul activ de căşti cu anulare a zgomotului. Acestea sunt mult mai complexe decât cele cu fonică pasivă şi conţin mai multe componente:

  • Microfon – este plasat în interiorul urechii şi preia sunetele ambientale care nu au fost blocate pasiv;
  • Circuite de anulare a zgomotului – sunt plasate în interiorul urechii, detectează sunetele preluate de microfon şi generează amprenta sunetului ambiental sau a zgomotului, detectând amplitudinea şi frecvenţa undei şi generând o undă de anulare sau de distrugere. 
  • Difuzorul – Odată cu sunetul normal, în difuzorul căştilor este redată şi undă generată de circuitele de anulare a zgomotului. Practic, aceste unde “anti-sunet” şterg zgomotele de fundal prin interferenţe distructive, fără a afecta sunetul normal. 
  • Baterie – Indiferent dacă ai ales modelul de căști wireless sau pe cele cu fir, dacă sunt pentru anularea zgomotului sunt dotate cu o baterie care are rolul de a alimenta circuitele de anulare a zgomotului. 
Articole recomandate:
Platforma Stailer surprinde industria frumuseții cu o nouă eră a evoluției

Căştile audio active cu anularea zgomotului blochează aproape 70% din zgomotul ambiental şi sunt perfecte pentru călătoriile cu avionul sau cu mijloacele de transport în comun. De asemenea, sunt perfecte pentru birouri şi alte locaţii cu un nivel crescut de zgomot ambiental.

De ce merită să foloseşti căşti audio cu anularea zgomotului?

Căştile cu noise cancelling ţin zgomotul ambiental la distanţă, dar sunt păreri care susţin că afectează calitatea sunetului. Chiar şi aşa, cei care le-au încercat o dată, nu vor mai dori să revină la modelul clasic de căşti!

Pe lângă faptul că asigură un sunet mai curat, acestea ameliorează oboseala produsă de zgomotele îndelungate de frecvenţă joasă. De aceea, sunt ideale pentru călătoriile lungi şi pentru cei care lucrează într-un birou cu mai multe persoane. Sunt atât de utile, încât sunt persoane care aleg să le folosească doar pentru a avea linişte, şi nu pentru a asculta muzică. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here