Printre problemele cu care se confruntă fermierii, dar și cei care aleg să își organizeze o grădină de legume acasă se află și prezența buruienilor, cele care sunt responsabile de culturi slabe și nu de puține ori, cu distrugerea în totalitate a recoltelor. De aceea, se încearcă din răsputeri să se găsească și cele mai bune soluții pentru îndepărtarea eficientă a acestora, fără însă ca plantele bune să fie afectate. Și, o astfel de variantă, care începe să fie tot mai des folosită și la noi în țară presupune folosirea unui sistem de folie de mulcire.

 

”Pârlirea” nu mai este o practică de succes

 

Până în urmă cu câțiva ani, fermierii din țara noastră practicau ”pârlirea”, drept metodă de eliminare a buruienilor. Cu toate acestea, deși destul de eficientă, nu toată lumea avea experiența necesară pentru a o folosi așa cum trebuie, dar exista și varianta de a distruge microorganismele existente în sol. Mult mai avantajoasă și eficientă se dovedește a fi folosirea foliilor de mulcire, care nu doar că protejează excelent culturile de atacul buruienilor, dar sunt și extrem de ușor de utilizat.

 

Și totuși… ce este mulcirea

 

Pentru a înțelege exact despre ce este vorba, trebuie să conștientizezi că nu este nimic complicat. Practic o folie mulcire este o folie ce lupta impotriva buruienilor in mod efectiv pentru ca tu să ai culture agricole sănătoase. Și, în condițiile în care te folosești de propria grădină pentru a face rost de legume proaspete pentru consumul familiei, sau drept sursă de venit, atunci este important să nu neglijezi această tehnică. De altfel, din ce în ce mai mulți fermieri din țara noastră apelează la ea, ceea ce înseamnă că au înțeles perfect beneficiile acesteia, dar și modul cum îi poate ajuta în îndeplinirea dorinței lor de a avea culturi sănătoase și, de ce nu, chiar și mai profitabile.

 

Avantajele foliei de mulcire

 

În afară de avantajul evident, de a-ți proteja culturile de atacul buruienilor, o folie de mulcire mai are și alte avantaje, pe care ți le vom prezenta și noi, în rândurile de mai jos.

 

Fără boli dăunătoare

 

Pentru că nu mai au un mediu favorabil de a se dezvolta sub folia de mulcire, acele boli care pot afecta plantele nu mai au practic nicio șansă. Ceea ce, trebuie să recunoști, este din nou un punct în plus pentru tine, care îți dorești culturi sănătoase, pentru consumul propriu, sau pentru a-ți câștiga existența.

 

Păstrează bine umiditatea solului

 

Orice fermier care se respectă știe că umiditatea solului este foarte importantă atunci când vine vorba despre dezvoltarea armonioasă a plantelor. De aceea, folia de mulcire este perfectă pentru a menține pământul afânat, dar și pentru a păstra umiditatea corespunzătoare a solului. Tot cu ajutorul ei se păstrează îngrășământul în sol, și nu mai există pierderi care sunt cauzate de scurgerea acestuia.

Articole recomandate:
Huse premium pentru telefoane premium

 

Nu riști să îți distrugi propriile culturi

 

Te gândești că există și alte metode de a scăpa de buruienile dăunătoare, și acestea implică și folosirea unor unelte de prin gospodărie. Da, este o variantă, dar nu tocmai cea potrivită, din punctul nostru de vedere și o să-ți explicăm și de ce. Dacă procedezi așa, riscul de a tăia și rădăcinile plantelor bune este mult prea mare și, în plus, presupune destul de mult timp petrecut pe câmp sau în grădina de legume. De asemenea, este o activitate care presupune destul de mult efort fizic. Și atunci, de ce să nu rezolvi totul mult mai simplu și mai eficient cu ajutorul foliei de mulcire?

 

Temperatura optimă pentru sol

 

Tot banala folie de mulcire se dovedește a fi foarte eficientă și atunci când se urmărește menținerea temperaturii optime pentru sol, deoarece cu ajutorul ei pământul nu va fi afectat în niciun fel de variațiile din termometre. Și, pentru că aceasta presupune și creșterea temperaturii solului, atunci când este nevoie, vei avea parte și de culture mai timpurii. Niciodată culturile tale nu au arătat mai bine, iar aceasta este meritul ei, al foliei de mulcire.

 

Contează sau nu culoarea foliei de mulcire?

 

Atunci când cauți pe internet sau în magazinele de specialitate folii de mulcire pentru culturile tale, observi că există în mai multe culori. Așa că este normal să te întrebi dacă există sau nu o diferență din acest punct de vedere.

Folia neagră, foarte des folosită, este perfectă pentru a atrage căldura, și se dovedește a fi cea mai eficientă atunci când vine vorba despre distrugerea neplăcutelor buruieni care îți pot afecta culturile. Tot folia de mulcire de culoare neagră este responsabilă de supraîncălzirea solului, dar și a plantelor.

Folia transparentă este, din nou, o alegere foarte populară, dar specialiștii sunt de părere că ea permite luminii să treacă prin ea, ceea ce o face mai puțin eficientă în a distruge buruienile.

Pentru a înțelege mai bine cum stă treaba, își spunem că foliile de mulcire închise la culoare sunt recomandate să fie folosite în cadrul culturilor timpurii, unde este nevoie ca solul să fie bine încălzit.

 

Instalațiile de irigare prin picurare și foliile de mulcire

 

Pentru ca grădina ta de legume să aibă parte de cel mai bun tratament, este important să fie folosite și instalațiile de irigare prin picurare. Se recomandă ca instalarea acestora să fie făcută sub folia de mulcire, iar în acest fel chiar de bucuri de roadele muncii tale cu mult mai puțin efort din partea ta. Sună chiar bine, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here