Unul dintre cele mai importante aspecte cand vine vorba despre un loc de munca este salariul, insa distinctia dintre salariul brut si salariul net inca ii pune pe unii actuali sau viitori angajati in dificultate.

Totusi, cele doua concepte sunt extrem de importante, deoarece pot produce confuzii mai ales la semnarea unui nou contract de munca. Cel mai bine este ca, inainte de a accepta orice oferta de angajare, orice persoana sa fie informata cu privire la toate prevederile din contract, inclusiv salariul. Poti face propria simulare cu aplicatia calcul salariu net.

Adesea, in contractul individual de munca este prevazut doar salariul brut sau angajatorul mentioneaza o suma de bani fara a preciza daca ea reprezinta salariul brut sau net. Aceste confuzii pot produce numeroase neplaceri. Daca doriti sa aflati care este valoarea impozitelor catre stat pornind de la salariul brut puteti accesa calculator salariu brut.

Salariul net vs salariul brut

Un angajat este interesat mai ales de banii pe care ii va primi in fiecare luna in mana si nu de taxele si impozitele care sunt platite de angajator in numele lui. Acesti bani, care intra efectiv in posesia angajatului, reprezinta salariul net.

Salariul brut, in schimb, reprezinta suma dintre banii primiti de angajat in mana lunar (salariul net) si taxele si impozitele pe care angajatul le datoreaza statului, dar de plata carora se ocupa angajatorul. Astfel, salariul net este ceea ce ramane dupa ce din salariul brut se scad toate aceste taxe si impozite.

De ce este important sa cunosti diferentele

In primul rand, ca sa iei orice decizie de angajare fiind corect informat cu privire la remuneratia pe care o vei primi. Daca sunt neclaritati cu privire la salariu – de exemplu, daca nu stii ce reprezinta suma care ti s-a comunicat, si anume salariul brut sau net – cel mai bine este sa intrebi si sa te asiguri ca ai inteles corect tot ce trebuie sa stii.

Articole recomandate:
Top 3 cele mai cumpărate lenjerii de pat în sezonul rece

In al doilea rand, chiar daca nu te ocupi tu direct de plata taxelor si a impozitelor, este important sa stii care este contributia ta periodica la bugetul de stat si ce semnifica ea, astfel incat sa iti cunosti atat drepturile, dar si obligatiile in calitate de cetatean angajat in Romania.

Nu in ultimul rand, cunoasterea diferentei dintre salariul brut si salariul net te poate ajuta sa alegi cea mai potrivita forma pentru tine de a munci. Avand in vedere ca exista si alte optiuni in afara de contractul individual de munca – de exemplu, contractul de prestari servicii – sa fii informat este esential pentru a alege cea mai avantajoasa optiune din toate punctele de vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here