Sigur ai fost şi tu la concerte în care se auzea vocea solistului, dar nu se înţelegea niciun cuvânt, sau toate instrumentele cântau şi era un vacarm general. Pentru un muzician care ţine concerte live, sonorizarea proastă este un adevărat coşmar. El cântă bine, dar publicul aude cu totul şi cu totul altceva. 

Unele concerte sunt perfecte, instrumentele şi vocea sunt echilibrate iar sunetele au un nivel confortabil atât în faţă, în primele rânduri, cât şi în spate. Aceasta este situaţia ideală! Ce poţi să faci, însă, în situaţiile în care concertul este un coşmar audio, difuzoarele au feedback, cei din faţă suferă de leziuni permanente ale urechii, în timp ce cei din spate aud doar zgomote?

Aceste scenarii diferite sunt posibile în aceeaşi locaţie cu exact aceleaşi boxe pentru muzică live şi echipament audio. Care este diferenţa? În primul exemplu au fost respectate principiile de bază ale plasării difuzoarelor, în al doilea, nu! Când sunt încălcate regulile elementare, niciun sistem audio, oricât de performant ar fi, nu va suna bine.

Iată ce poţi face pentru a obţine un sunet excelent la concertele live!

 

Amenajează scena cu atenţie

Dacă vei plasa adecvat microfoanele, amplificatoarele şi instrumentele acustice, vei evita riscul de a obţine feedback zgomotos sau sunete cu volum distorsionat pe scenă. Două reguli de bază esenţiale sunt:

  1. În cazul în care foloseşti un amplificator, asigură-te că este mai aproape de tine şi mai departe de ceilalţi muzicieni;
  2. Dacă foloseşti un microfon asigură-te că este în faţa monitoarelor de scenă şi a difuzoarelor. În caz contrar, microfonul amplifică difuzoarele care deja amplifică microfonul şi va fi creată o buclă de feedback puternică şi neplăcută. 

 

Configurează locaţia

Dacă sunetul trebuie să fie optimizat pe scenă pentru a fi mulţumiţi interpreţii, nu trebuie uitat că trebuie să ai grijă şi de spectatori, adică de sunetul din locaţie. Dacă difuzoarele sunt prea aproape de sol, publicul din faţă va fi copleşit, în vreme ce în ultimele rânduri se va auzi cu totul şi totul altceva, sau doar nişte zgomote. 

 

Comunică cu sunetistul

Persoana care te ajută cu sunetul este extrem de importantă pentru un spectacol. Acesta se va ocupa de amenajarea scenei şi va controla placă de sunet pe toată durata concertului. Dacă vrei mai multe voci, trebuie să vorbeşti cu sunetistul. Ai nevoie de un microfon în plus sau de unul de rezervă? Tot la sunetist trebuie să apelezi. Vrei un sunet mai puternic în locaţie? Din nou, vorbeşte cu sunetistul!

Nu uita că sonorizarea spectacolului tău este în mâna sunetistului şi că o bună relaţionare cu acesta îţi poate creşte considerabil şansele de a avea un concert live reuşit. 

 

Articole recomandate:
Beneficiile închirierii unei mașini în București, ca rezident și turist

Învaţă să foloseşti tehnica microfonului

Microfoanele vocale standard sună mai bine atunci când solistul se află la distanţa de unul sau doi inchi. Dacă nu stai la distanţa potrivită faţă de microfon, sunetul va avea mult de suferit. Şi, dacă stai prea departe, practic, este imposibil ca sunetul să se ridice la nivelul dorit. Prin urmare, este esenţial să te obişnuieşti cu microfonul şi să înveţi să îl foloseşti adecvat înainte de spectacolul live. 

 

Învaţă să foloseşti efectele de sunet

Sunt multe efecte de sunet pe care le poţi adăuga, numai că utilizarea volumului corect şi a setărilor EQ sunt esenţiale. Cu setările de EQ corecte, toate instrumentele din formaţie se vor potrivi şi vor suna bine, iar fără setări bune sunt şanse mari să se ajungă la un adevărat război între acestea, rezultatul fiind un zgomot îngrozitor. 

 

Verifică echipamentele

De obicei, echipamentul locaţiei (difuzoarele, cablurile, placa de sunet, microfoanele sau sursele de alimentare) nu poate fi controlat de solişti sau formaţii. De cele mai multe ori, ei vin la concert şi folosesc ceea ce există în locaţie. Pentru a avea o sonorizare adecvată, însă, ei pot face câteva lucruri:

Îşi pot aduce propriul microfon. Astfel sunt siguri că funcţionează corect şi ştiu şi cum să îl folosească.

Pot veni mai devreme pentru a face probe de sunet şi a testa echipamentul şi sonorizarea. Astfel, dacă descoperă probleme le pot remedia înainte de spectacol şi elimină riscul surprizelor neplăcute precum o mufă nefuncţională care trimite şocuri prin microfon sau un cablu defect.

 

Cunoaşterea unor elemente de bază te poate ajuta să îmbunătăţeşti calitatea concertelor live iar dezvoltarea unor abilităţi suplimentare cum ar fi cele de realizare a setărilor EQ sau de folosire corectă a unui microfon, pot fi foarte utile. Cu cât vei înţelege mai bine cum funcţionează sistemele şi difuzoarele de pe scenă, cu atât va fi mai uşor să vezi problemele şi vei putea obţine un sunet mai bun. Toate procesoarele, compresoarele şi limitatoarele de semnal avansate nu te vor ajuta dacă există erori de plasare a sistemului de sunet. Nu uita că degeaba cânţi tu incredibil, dacă sistemul de sonorizare este problematic – spectatorii nu te vor putea aprecia!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here