Terapia prin artă este din ce în ce mai răspândită și este una din formele alese de multe persoane care au nevoie de ajutor psihologic. Terapia prin artă este o formă de psihoterapie care folosește creația artistică pentru a intră în contact cu trăirile interioare precum sentimente, vise, subconștient etc., pentru a înțelege unde există probleme și a le depăși. Este folosită ca mod de intervenție în psihoterapie, în special la subiecții care au dificultăți în exprimarea a ceea ce simt prin cuvinte, cu copiii mici, precum și pentru a dezvoltă o mai bună încredere în sine și pentru a promova reabilitarea.

 

În terapia prin artă, scopul procesului nu este unul artistic. Terapeutul nu este preocupat de calitatea sau aspectul lucrării finale. Demersul terapeutic constă în a reprezenta treptat imaginile noastre interioare, care pot însemna atât reflexia experiențelor trecute, cât și a viselor la care aspirăm. Terapia prin artă, face apel la imaginație, intuiție, gândire și emoții. Imaginile sau formele astfel create, pe lângă faptul că dezvăluie anumite aspecte ale sinelui, pot genera o viziune și noi comportamente care vor contribui la vindecarea fizică, emoțională sau spirituală.

 

Unul dintre aspectele interesante ale terapiei prin artă este că, spre deosebire de vorbire, imaginile rămân și servesc drept puncte de referință. Rolul terapeutului nu este de a interpreta opera de creație, ci de a sprijini subiectul în transformarea lui și de a-l însoți de la o producție artistică la alta pentru a ajunge la o mai mare claritate asupra problemei. La cabinet psiholog Simona Constantin poți experimenta terapia prin artă pentru a ajunge la miezul problemelor și a găsi o soluție satisfăcătoare.

 

Aplicarea artei în scopuri terapeutice nu este însă un concept nou. Oamenii din Grecia antică, ca majoritatea culturilor tradiționale, considerau că artele aveau un efect cathartic și terapeutic. La începutul secolului XX, psihiatrul elvețian Carl G. Jung experimentase deja beneficiile exprimării prin desen. Apoi a integrat această abordare în practica să.

 

Cu toate acestea, terapia prin artă nu și-a făcut intrarea oficială în societatea contemporană până în anii 1930. A fost introdusă pentru prima dată în Anglia și Statele Unite datorită lui Margaret Naumburg, o profesoară și psihoterapeut recunoscută că fiind unul dintre pionierii în domeniu. În Canada, dintre terapeuții care au contribuit la integrarea artei în cadrul tratamentelor, trebuie să-l amintim pe Martin A. Fisher. Acesta a fondat, în 1967, Institutul de Terapie de Artă din Toronto și, în 1977, Asociația Canadiană de Terapie prin Artă.

 

În Franța, în ciuda programelor de formare oferite încă din anii 1970, terapia prin artă nu este încă răspândită. Anglia este prima țară europeană în care profesia a fost recunoscută de Serviciile Publice de Sănătate, în 1997. În Germania, asigurările acoperă, în anumite cazuri, costurile îngrijirii, în timp ce în majoritatea celorlalte țări europene încă mai trebuia să câștige teren. De aceea, ne dorim ă promovăm și în  țară noastră această formă de terapie.

Articole recomandate:
Beneficiile vopsirii electrostatice a echipamentelor metalice dintr-o hală sau în spațiile de birouri

 

Terapia prin artă este mai ușor de aplicat decât crezi. Rezervate odinioară doar copiilor, cărțile de colorat pentru adulți au apărut pe piață în ultimii ani. Acest succes poate fi explicat prin faptul că colorarea este la îndemâna tuturor și că nu necesită cunoștințe tehnice. În plus, este accesibilă pentru că este ieftină. Coloratul este o activitate care promovează concentrarea și îți permite să renunți la tot ceea ce te înconjoară și te distrage și să nu te mai gândești la nimic. În acest sens este un mijloc excelent de a elimina stresul. Unii specialiști chiar cred că efectele colorării ar putea fi similare cu cele ale meditației. Multe indicii despre trăirile persoanei respective pot apărea în urmă colorării: culorile folosite, tipul de linie și multe altele. Un psiholog va fi capabil să “citească” aceste semne și să ajungă la o concluzie.

 

Există doar pictură pentru a ne exprimă? Altă formă de artă nu este valabilă pentru terapie? Ba da, există terapie prin teatru, sculptură, muzică, dans…orice îți este la îndemână este bun pentru terapie.

Teatru – poate fi folosit că terapie prin artă. Exprimările sunt foarte variate. De exemplu, utilizarea păpușilor va permite individului să proiecteze și să comunice indirect despre sine. Alte exprimări pot consta în întâlnirea cu „eul interior”, punerea în scenă a unei amintiri, spunerea propriei povești… Fie că este vorba de a te cunoaște mai bine, fie de a-ți etala emoțiile, teatrul poate fi o terapie excelentă.

 

Muzică – terapia prin muzică este o modalitate minunată de a-ți accesa și elibera emoțiile. Vorbim despre terapie prin muzică receptivă atunci când persoană respectivă ascultă muzică și despre terapie prin muzică activă atunci când individul creează o piesă muzicală folosind un instrument. Terapia muzicală este utilizată în special la persoanele ce suferă de anxietate.

 

Dans -Terapia prin dans permite persoanei respective să-și scoată la iveală emoțiile și să se exprime prin corpul său. Aici, nu există învățare, ci expresie pură. Îți permit să te dezinhibezi și să te eliberezi.

 

Arte vizuale -Desen, pictură, colaj, ceramică… Există o multitudine de “instrumente” pentru crearea și implementarea unui proces de creație artistică în scop terapeutic.

 

Reduci stresul și anxietatea

Conform rezultatelor unui studiu, o ședința de terapie prin artă care include desen, pictură și colaj ar putea fi benefică în reducerea stresului și anxietății și în promovarea emoțiilor pozitive.

 

Ajută persoanele cu tulburare de stres post-traumatic

Terapia prin artă ar putea ajuta oamenii să-și gestioneze mai bine toate simptomele de stres post-traumatic fizic, cognitiv, emoțional și comportamental.

După cum vezi, terapia prin artă este o metodă extraordinară de vindecare. Poate că unii oameni se simt inconfortabil să vorbească despre problemele lor cu un psiholog, însă integrând problema printr-o formă de expresie artistică își vor da frâu liber trăirilor interioare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here