Există două tipuri de asigurări pentru autovehicule – asigurarea RCA care este obligatorie și asigurarea CASCO care este opțională. În rândurile ce urmează, o să discutăm despre importanța asigurării RCA și care este scopul acesteia.

 

Motivul principal pentru care este necesară asigurarea auto RCA, este pentru acoperirea daunelor pe care le poate provoca un șofer din vina să în cazul unui incident rutier.

 

Deși poți încheia și o poliță CASCO simultan cu o poliță RCA, cea dintâi este valabilă strict pentru autoturismul personal fie că sunteți vinovat sau nu, în cazul unui incident rutier care a implicat și mașina ta.

 

Asigurarea obligatorie RCA este necesară în majoritatea statelor fiind necesară atât în caz de vătămare corporală cât și pentru daunele materiale. Aceste asigurări oferă ajutor financiar pentru victimele daunelor pe care le provocați într-un accident, astfel încât șoferul vinovat să nu fie condiționat de ideea de a scoate din buzunar sume extrem de mari de bani în cazul în care este vinovat de producerea unui accident.

 

Pentru cei care se întreabă și nu sunt în temă cu acest subiect, denumirea de RCA vine de la “Răspundere Civilă Auto”.

 

Această asigurare RCA este obligatorie atât în cazul autovehiculelor înmatriculate pe persoană fizică dar și în cazul autovehiculelor înmatriculate pe persoană juridică.

 

În ceea ce privește rolul acestei asigurări, pe scurt, despăgubirile se aplică atât în cazul daunelor la autovehicule, cât și pentru eventualele vătămări corporale, inclusiv în caz de deces sau pentru pagubele produse proprietăților.

 

Datorită faptului că o asigurare RCA este obligatorie prin lege, există inclusiv sancțiuni care se aplică de către poliția rutieră în cazul în care o persoană este depistată în trafic cu un autovehicul care nu are o astfel de poliță valabilă. Cu siguranță, nu există șofer căruia să îi convină ideea de a i se reține certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare, iar în plus să primească și o amendă care nu este deloc mică.

 

Totuși sancțiunile primite în cazul în care un șofer nu are asigurare RCA valabilă pentru mașină pe care o conduce, trebuie să reprezinte ultima grijă. Daca un șofer nu are o poliță RCA valabilă și provoacă un accident, va fi nevoit să plătească din propriul buzunar toate pagubele produse, iar dacă în cazul daunelor materiale, dacă incidentul a fost ușor, lucrurile nu stau chiar atât de rău în ceea ce privește valoarea solicitată pentru despăgubire, în cazul daunelor solicitate pentru vătămare corporală, lucrurile se pot complica extrem de mult, iar prețul plătit se poate traduce prin sume pe care nici nu ni le putem imagina la prima vedere.

 

Este de menționat și faptul că, exista și limite de despăgubire pentru asigurători. Cu alte cuvinte, dacă despăgubirile solicitate depășesc acea limită, șoferul poate ajune în situația în care o să fie nevoit să plătească diferența. De regulă, serviciile de îngrijire medicală pentru cei vătămați, sunt extrem de scumpe iar aici poate interveni situația respectiva, bineînțeles în funcție de gravitatea situației.

Articole recomandate:
Cele mai bune tehnici de recuperare medicală

 

Pentru asigurările RCA, există și un sistem de recompensă sau chiar pedeapsa am putea spune, un sistem care ajuta șoferii responsabili să plătească mai puțin pentru asigurările lor. Pe scurt, este vorba despre un sistem prin care prețul la asigurări scade pe măsură ce trece timpul iar șoferul respectiv nu produce nici un accidend din vina să, un sistem care se bazează pe clase denumite Bonus Malus. Aceste clase se numără de la B1 cu -5%, B2 cu -10%, B3 cu -15%, B4 cu -20%, B5 cu -25%, B6 cu – 30%, B7 cu -40% și B8 cu -50%. Aceste procentaje reprezintă reducere pentru o asigurare care are o anumită clasa. În cazul în care șoferul are clasa B8 și provoacă un accident rutier, la următoarea poliță RCA încheiată, va pleca din nou de la cea mai mică clasă Bonus Malus. Este de menționat și faptul că, pentru a ajunge la un Bonus Malus B8 unde se beneficiază de o reducere de 50%, este nevoie de 8 ani. Practic, la fiecare an fără evenimente rutiere de care se face vinovat, asigurarea vă scădea în preț pe măsură ce va trece la o clasă superioară.

 

Lucrurile nu sunt deloc plăcute în aceasta perioadă, în special de când asigurarie s-au scumpit extrem de mult, dublu sau chiar triplu în anumite cazuri, iar dacă și tu te numeri printre cei care caută o soluție cât mai ieftină pentru a încheia o poliță RCA cât mai avantajoasă, la numai un simplu click distanță, calculeaza un RCA la Prestigeasig cât mai avantajos pentru nevoile și bugetul tău.

 

Prestigeasig.ro, este un broker de asigurări care are o experiență pe piață intermediară de asigurări de peste 14 ani și care pune la dispoziția posesorilor de autovehicule, cele mai bune și avantajoase oferte pentru asigurările RCA, cât și pentru asigurările CASCO.

 

De asemenea, cei de la Prestigeasig.ro, pe lângă polițele RCA sau CASCO, pun la dispoziția clienților mai multe tipuri de asigurări după cum urmează:

  • ASIGURĂRI AUTO (CASCO, RCA, CV, CMR);
  • ASIGURĂRI DE BUNURI (Clădiri și conținut pf. și pj, etc);
  • ASIGURĂRI DE PERSOANE (Viață, Accidente, Sănătate, Călătorii);
  • ASIGURĂRI DE RĂSPUNDERE CIVILĂ;
  • ASIGURĂRI CONSTRUCȚII – MONTAJ;
  • ASIGURĂRI DE GARANȚII.

 

Acestea fiind spuse, toate detaliile de care ai nevoie fie pentru RCA, CASCO sau pentru orice alt tip de asigurare, iți sunt puse la dispoziție pe site-ul Prestigeasig.ro unde ești invitat să intri și unde cu siguranță vei putea găsi cele mai bune oferte pentru nevoile tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here