Iarna anului 2023 se anunță a fi una destul de fioroasă la capitolul costuri, în special pentru cei care au centrale termice pe gaz. Dacă și tu te numeri printre ei, s-ar putea să te trezești cu facturi uriașe la încălzire. Totuși, există o soluție pe care încă ai timp să o aplici.

Centralele termice pe peleți par ar fi salvarea pentru cei care au centrală termică pe gaz, având în vedere fluctuațiile prețului pentru acest combustibil. Poate ți se pare că o centrală termică pe peleți costă mai mult decât una pe gaz, însă fii sigur că asta înseamnă economie pe termen lung, luând21 ca reper prețul peleților.

De ce să cumperi o centrală termică pe peleți?

În primul rând, combustibilul folosit de o astfel de centrală termică este avantajul. Peletii au un preț de achiziție acceptabil, comparativ cu gazul de exemplu. Totodată, sunt și extrem de eficienți, iar în cele ce urmează vei obține mai multe informații în acest sens.

După cum s-a enunțat și anterior, o centrală termică pe peleți ar putea părea costisitoare la început, însă fii sigur că toate costurile se amortizează în timp. Iar dacă îți faci din timp stoc de peleți, nici nu vei mai simți eventuale scumpiri.

Cât de buni sunt peleții?

Atunci când ești în căutare de peleți, trebuie să știi că aceștia se împart în două categorii și anume peleti și peleți foioase. Diferențe însemnate dintre cele două categorii nu sunt, deci oricare timp de peleți ai achiziționa, își va face așa cum trebuie treaba.

Lucrurile se schimbă puțin atunci când vine vorba despre clasa de calitate. Peleții din rășinoase, dar și cei din foioase, sunt împărțiți în trei clase de calitate, după cum urmează:

  • Clasa de calitate A1
Articole recomandate:
Ce ne jucăm gratuit pe PlayStation 4 în anul 2020?

Din această clasă de calitate fac parte peleții premium. Aceștia au cea mai mare putere calorică, iar în același timp lasă și cea mai mică cantitate de cenușă.

  • Clasa de calitate A2

În această clasă de calitate întâlnim peleții folosiți de cele mai multe ori pentru încălziri industriale. Cantitatea de cenușă pe care o produc de pe urma arderii este vizibil mai mare.

  • Clasa de calitate B

În această clasă de calitate, după cum probabil îți dai seama deja, se încadrează peleții de calitate precară. Mulți dintre ei conțin și diferite reziduuri precum nisipul, iar puterea lor calorică nu este prea satisfăcătoare.

De ce să alegi o centrală termică pe peleți iarna aceasta? Pentru randamentul termic pe care îl oferă, îl primul rând! Peleții au o putere calorică mai mare ca a mai multor specii de lemn de foc. Ei sunt obținuți prin presare și uscare, ajung la o umiditate în medie de 8%, ceea ce îi face să fie extrem de eficienți.

Să nu mai vorbim de preț. O mulțime de furnizori fac reduceri colosale atunci când achiziționezi o cantitate mare de peleți, așa că indicat este să profiți de acest lucru. Cu cât cumperi o cantitate mai mare de peleți la un preț mai mic, cu atât mai mulți bani vei economisi iarna asta!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here