Pentru a circula în legalitate orice şofer sau proprietar de autoturism are obligativitatea de a realiza inspecţia tehnică periodică a maşinii, cunoscută şi sub abrevierea de ITP. Inspecţia tehnică periodică are ca scop creșterea siguranței în trafic. În timpul unei inspecţiei ITP se analizează starea vehiculului, a motorului, aspectul general al acesteia şi se identifică prezența problemelor de funcționare.

În cazul depistării unor defecțiuni  majore, posesorul maşinii are la dispoziție 30 de zile pentru remedierea acestora, după care revine într-o stație ITP în vederea reevaluării vehiculului.

 

Ce înseamnă ITP expirat şi cum se penalizează

Perioada de valabilitate a ITP-ului variază în funcție de vechimea mașinii, modul de exploatare al acesteia, greutate şi număr de locuri pe care vechiului le are. ITP-ul expirat anulează dreptul de a circula pe drumurile publice cu vehiculul în cauză. Legislația este drastică, iar şoferii care circulă cu ITP expirat,  riscă sancțiuni drastice cuprinse între 1300 şi 5800 lei. Șoferii prinși cu un ITP expirat au la dispoziție 15 zile în vederea remedierii situației, în cazul în care nu se prezintă într-o staţie ITP,  talonul de înmatriculare al vehiculului şi plăcuţele de înmatriculare pot fi reținute de poliție.

 

Unde se realizează inspecţia tehnică periodică şi când

Inspecţia tehnică periodică se poate realiza în orice stație ITP autorizată RAR, validarea acestuia se realizează de către inspectori RAR și se înregistrează în baza de date naţională. Dealtfel valabilitatea şi data în care este realizată inspecția auto periodică sunt informații menționate în istoricul maşinii, document ce poate fi obținut în baza numărului VIN.

Articole recomandate:
Obține Windows 10 licențiat la cel mai bun raport preț/calitate, de pe Forscope.ro!

 

  • Potrivit legii revizia periodică, în cazul vehiculelor care nu realizează transport de persoane se realizează prima dată la trei ani după achiziția mașinii, dacă aceasta este nouă, ulterior urmând să se realizeze la interval de doi ani. Pentru vehiculele mai vechi de 12 ani, inspecţia ITP se face  anual.
  • În cazul vehiculelor cu număr mai mare de 8 locuri, a celor cu care se face transport de persoane şi a celor cu capacitate mai mare de 3500 kg, perioada de valabilitate a ITP-ului este mai scurtă.
  • Pentru vehiculele utilizate în transport, care au un număr mai mare de 8 locuri, înafară de scaunul șoferului, destinate transportului de persoane, pentru vehiculele utilizate ca taxi şi mașinile din parcurile auto ale companiilor de închirieri, inspecţia ITP se realizează la 6 luni.
  • Valabilitatea inspecţiei ITP în cazul mașinilor cu număr mai mic de 8 locuri destinate transporturilor de persoane este de 2 ani.
  • Pentru ambulanțe inspecţia tehnică se realizează anual, indiferent de vechimea vehiculelor.
  • Valabilitatea ITP-ului pentru vehicule pe 2 roţi, respectiv motociclete, mopeduri și vehicule cu 3 roți este de 2 ani.

Inspecţia tehnică periodică poate fi realizată în orice stație ITP avizata RAR, este recomandat să se facă o programare ITP, înainte de a se merge cu vehiculul la centru, astfel se va economisi timp prețios.

În concluzie trebuie precizat că ITP-ul nu este doar o modalitate de a se depista probleme ale vehiculelor, este o obligaţie legislativă ce contribuie la creşterea siguranţei rutiere, prin eliminarea din trafic a vehiculelor problematice sau a celor îmbătrânite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here