Despre encefalită trebuie să știi că reprezintă o patologie neurologică ce este caracterizată de inflamarea țesutului cerebral. Cu encefalită se confruntă de cele mai multe ori rasele mici de câini de tip toy, terrier sau pudel.

Vei afla astăzi de ce natură este encefalita, cum recunoști simptomele acesteia, când trebuie să te prezinți la medicul veterinar și, cel mai important, dacă există tratament pentru ea. Dacă observi unele dintre semnalele de mai jos la prietenul tău de companie și ești din Suceava, clinica veterinară Nord Vet te așteaptă cu brațele deschise.

Ce rase sunt mai predispuse la a face encefalită?

După cum s-a enunțat și anterior, cei mai predispuși căței la a face encefalită sunt cei de talie mică. Amintim aici de Yorkshire Terrier, Bichon, Westland High Terrier, dar și Shih-tzu. Encefalita apare în cazul lor predominant în jurul vârstei de 5 ani.

Care sunt semnele encefalitei?

Encefalita este o afecțiune a cărei simptomatologie este una complexă. Iată care sunt semnele la care trebuie să fii atent în ceea ce îl privește pe prietenul tău patruped. În cazul în care oricare dintre simptomele de mai jos își face apariția, prezintă-te de urgență la un veterinar Suceava sau din orașul tău.

  • modificări de comportament

Vorbim despre imposibilitatea de a te recunoaște. Câinele ar putea deveni chiar agresiv în ceea ce te privește. De asemenea, prietenul tău necuvântător s-ar putea confrunta cu pierderea unor deprinderi precum urinarea și defecarea prin casă.

  • modificări de propriocepție

Animalul tău ar putea începe să se lovească de anumite obiecte prin casă, să meargă în cerc, dar și să dezvolte tendința de a rămâne blocat în colțuri din casă.

Articole recomandate:
Lansarea noii versiuni a jocului The Final Fantasy 7 a fost amânată. Iată care este noua dată oficială de lansare

Stresul mental al prietenului tău necuvântător ar putea fi alterat până la comă, depresie, stupor și dezorientare.

Diagnosticarea encefalitei la câini

Un diagnostic corect poate pune doar medicul veterinar. Așadar, prezintă-te în cadrul cabinetului acestuia pentru un control detaliat. Investigațiile ce trebuie făcute pentru a diagnostica encefalita sunt numeroase, însă extrem de utile pentru a putea începe de îndată un tratament corect.

Fii sincer cu medicul tău veterinar vizavi de istoricul medical al prietenului tău necuvântător. Encefalita poate fi de natură infecțioasă, deci determinată de fungi, bacterii, virusuri sau protozoare. De asemenea, encefalita poate fi și de natură necunoscută, iar aici vorbim despre meningoencefalită granulomatoasă, meningoencefalită necrozantă și meningeoncefalita eozinofilică.

Așadar, cu cât este mai comunicativ cu medicul tău veterinar, cum atât mai simplu îi va fi să stabilească diagnosticul pentru câinele tău.

Cum se tratează encefalita la câini?

Tratamentul encefalitei diferă în funcție de cauza care a provocat-o. Același lucru se poate spune și despre doza de tratament. Medicul veterinar este cel mai în măsură să ofere un tratament corect pentru această boală.

Și durata tratamentului poate să difere în funcție de mai mulți factori, printre care și stadiul în care boala se află.

Nu uita că dacă ești din Suceava și observi cel puțin unul dintre semnele bolii de mai sus, te poți prezenta de urgență la Nord Vet. Detalii extra pe nordvet.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here