O casă nu poate fi completă fără acoperiș, fiind unul dintre cele mai importante elemente. Acoperișul locuinței tale nu doar că îți va proteja construcția de ploaie, ninsoare sau alte fenomene climatice, ci îți oferă posibilitatea să transformi podul casei în mansardă locuibilă sau spațiu de depozitare.

Să nu uităm de faptul că acoperișul are și rol de protecție pentru fațada casei tale, nu doar interiorul acesteia. De aceea, atunci când pereții sunt ridicați și urmează pasul final, adică montajul acoperișului, proiectul trebuie definitivat doar de experți în domeniu. În caz contrar, dacă lași amatori să se ocupe de construcția acoperișului, s-ar putea să te bucuri de eficiența și calitatea sa pentru foarte puțin timp. În cele ce urmează, ți-am pregătit o listă cu 4 elemente indispensabile pentru un acoperiș. Având această listă cu suport, tot ce îți mai rămâne de făcut este să bați palma cu o echipă pricepută la construcția acoperișurilor.

4 elemente indispensabile ale unui acoperiș

1.   Învelișul acoperișului

Învelișul este poate cel mai important element al acoperișului. În cazul său, piața te întâmpină cu mai multe variante din care poți alege. Învelișul acoperișului tău poate fi din:

 • Tiglă metalică;
 • Tiglă din beton;
 • Tiglă ceramică;
 • Plăci ondulate;
 • Șindrilă bituminoasă;
 • Tablă fălțuită;
 • Tablă cutată.

Fiecare înveliș din lista de mai sus are propriile minusuri și plusuri, deci alegerea nu va fi lipsită de provocări. Ține cont de bugetul disponibil, de forma acoperișului, dar și de zona climatică atunci când faci achiziția. Pune în balanță cu atenție toate avantajele și dezavantajele învelitorilor și fă alegerea ținând cont, în principal, de rezistența în timp.

2.   Materialul de izolație

Un alt element esențial din tabloul acoperișului tău este materialul de izolație. Știai că 30% din căldura dintr-o locuință se pierde prin acoperiș, în cazul în care acesta nu este izolat corect? Așadar, alege de la început un material bun pentru izolație, dar și o echipă pricepută pentru montaj.

Pe lângă vată minerală, vată de sticlă sau polistiren, vei avea nevoie și de folie anticondens. Aceasta descurajează formarea umidității și pătrunderea apei în pereții casei și structura de rezistență a acoperișului.

3.   Accesorii pentru montaj

Montajul acoperișului tău trebuie să se desfășoare într-un mod profesionist, fără a exista riscul de accidente. De aceea, pe lista de accesorii, trecem echipamentul de protecție, frânghiile, chingile, încălțămintea și alte elemente necesare și potrivite condițiilor de lucru.

Articole recomandate:
Cum recunoști encefalita la câini și când este necesar să te prezinți la Nord Vet în Suceava

Tot pe lista de accesorii trecem și toate cele necesare pentru construcția acoperișului și montajul învelitorii. Este vorba despre unelte și consumabile.

4.   Sistemul de scurgere

Un acoperiș, oricât de bine ar fi construit, nu poate atinge zecii de ani prevăzuți în garanție dacă nu dispune de un sistem de scurgere. Acesta este compus, în principal, din jgheaburi și burlane care asigură scurgerea apei și a zăpezii de pe suprafața acoperișului.

În cazul în care nu există un sistem pluvial, apa nu va fi corect direcționată spre sol, ceea ce înseamnă că poate pătrunde cu ușurință în fațada casei și poate crea astfel pagube serioase. Odată instalat acest sistem, va avea nevoie de curățări frecvente pentru a evita blocajele care-l pot face ineficient.

Cât a ajuns să coste manopera unui acoperiș în 2023?

Materialele de construcții s-au scumpit destul de mult în ultimul timp, ceea ce înseamnă că automat a crescut și prețul pentru montajul unui acoperiș.

Așadar, atunci când contactezi firme de nișă pentru a obține informații despre pret manopera acoperis, acestea vor dori să știe dacă ai nevoie doar de manoperă sau de materiale + manoperă. Ce e mai bine să alegi? Depinde de cunoștințele tale. Dacă nu ai o oarecare pregătire în domeniu și știi că există șanse mari să faci achiziții greșite, atunci optează pentru manoperă + materiale.

Iată care sunt aproximativ prețurile pentru un pachet complet, manoperă + materiale, în funcție de tipul învelitorii:

 • Țiglă Metalică: 130 lei – 180 lei / mp;
 • Țiglă Ceramică: 120 lei – 220 lei / mp;
 • Tablă Cutată: 60 lei – 100 lei / mp;
 • Tablă Fălțuită: 120 lei – 180 lei / mp;
 • Șindrilă Bituminoasă: 75 lei – 125 lei / mp;
 • Panouri Sandwich: 140 lei – 320 lei / mp;
 • Dulgherie Completă: 100 lei – 280 lei / mp.

În cazul în care optezi doar pentru manoperă, prețurile vor fi mai mici. Așadar, iată la ce costuri să te aștepți dacă ți-ai propus să construiești acoperișul casei tale în 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here