realitate virtuala
realitate virtuala

Dacă acum ceva vreme realitatea virtuală părea un concept desprins din filmele SF, iată că in ziua de azi este extrem de usor disponibilă şi pavează drumul unor noi aplicaţii. Această tehnologie permite utilizatorului să interacţioneze cu un mediu generat pe calculator, folosind stimuli vizuali, auditivi şi tactili. Este o experienţa unică, iar tehnologia poate fi folosită deja cu succes în diferite domenii, de la metode inovative de invăţare şi până la  metode inovative de divertisment. Din această ultimă categorie, folosind echipamente de realitatea virtuală puteţi, de exemplu, să jucaţi orice joc de cazinou, de la sloturi şi până la jocuri de cărţi sau de masă. Dacă v-au placut sloturile 3D, puteţi citi mai multe aici despre păcănele şi unde găsiţi un mediu ideal de distracţie. Folosind hardware-ul dedicat, vă puteţi bucura din plin de camere pline cu sloturi virtuale şi alte jocuri, puteţi interacţiona cu aceste aparate şi puteţi invârti rolele pentru câştiguri explozive.

In momentul de faţă, tehnologia este destul de permisivă căt să-i dea posibilitatea unui utilizator de a explora liber mediul construit artficial, de a se plimba liber intr-o lume reală sau o lume fantastică şi de a interacţiona cu lucruri. Se folosesc şi elemente fizice, ca şi recuzită, pentru a putea genera sunete si senzaţii cu un grad ridicat de acurateţe. Rostul acestora este de a simula prezenţa unui utilizator intr-un mediu imaginar. Cum ne ajşută tehnologia sa ne scufundăm intr-un mediu virtual? O intrebare excelenta: raspunsul stă in afişarea a cel puţin 95 de cadre pe secundă cu o latenţa mică.

Din cadrul echipamentelor disponibile pe piaţă, in momentul de faţă avem un amestec puternic de PC-uri si console cu ochelari de realitate virtuală, special dedicate pentru staţiile de lucru sau pentru telefoanele mobile de ultimă generaţie. Soluţii de sine stătătoare, cum ar fi Oculus Go sau Daydream, nu au nevoie de o conexiune aparte la calculator sau consolă. S-au dezvoltat şi tehnologii portabile, de genul costumelor ce iţi pot reda senzaţia unui miros, gust sau atingere specifică, alături de sunet şi vedere 360 grade. Utilizatorului i se propune o experienţă absolut imersivă, iar acest lucru este posibil prin software si hardware.

Prin toate aceste tehnologii folosite, creierul percepe content-ul digital ca fiind real. Găndiţi-vă că v-aţi putea plimba pe holurile celor mai luxoase cazinouri licenţiate din lume, fără să părăsiţi confortul casei. Veţi putea invârti un munte de jetoane şi veţi putea sa vă bucuraţi de compania prietenilor în absolut orice colţişor al pământului. Dar aplicabilitatea realitaţii virtuale poate lua şi alte valenţe mult mai folositoare. Spre exemplu, in medicină, ar putea fi un instrument extrem de util pentru invăţarea unor proceduri chirurgicale. Astfel antrenat, un viitor medic va deveni mult mai apt in a putea folosi un intreg arsenal de tehnici medicale, cu un grad ridicat de succes, mai ales daca luăm in calcul costul actual al formării profesionale a unui cadru medical.

Mai mult decăt atăt, un specialist poate acorda tratament de la distanţă: Dacă trăiţi în România, veţi putea să vă bucuraţi de sfatul, ajutorul şi diagnosticul unui medic din Japonia. Medicina de familie ar putea fi imbunătăţită considerabil, mai ales astăzi, când tehnologia portabilă este atat de populara. Medicul dumneavoastra poate şti, în orice moment, care va este pulsul, retenţia de apă din organism sau câte calorii aţi consumat! Aspectul militar nu poate fi ignorat, iar formarea unui soldat se poate face cu 0 riscuri de injurii în timpul antrenamentului.

Soldatul işi poate ascuţi atât simţurile cât şi percepţia pe timp de noapte într-o junglă virtuală, pe o furtuna puternică sau un mediu subacvatic. Se pot desfaşura sesiuni de antrenament pe submarine, nave de luptă, chiar şi în aer. Piloţii se pot antrena în simulatoare de ultima generaţie, ce îi vor supune unor adevarate teste, fără a exista riscul unei defecţiuni tehnice ce le-ar putea pune viaţa în pericol. De la cel mai înalt munte până la cel mai adânc punct în ocean, studenţii ar putea invăţa geografie participând activ la aceste lecţii! Istoria poate fi reconstruită, pentru un curs sau o sesiune de invăţare. In retail, realitatea virtuală vă permite nu să cumpăraţi de pe un site, ci să fiţi în cadrul magazinului preferat, fără să părăsiţi fizic canapeaua şi vă puteţi şi opri în cafeneaua preferată din Tokyo, în drum spre casă.

Putem să imbrăţisăm viitorul în timp ce reconstruim trecutul – un paradox incredibil, dar perfect realizabil. Cu un potenţial nelimitat de a salva vieţi, de a crea profesionişti pe absolut orice disciplină, de a vizita absolut orice colţ al planetei, de a pregăti noua generaţie de olimpici şi de a revoluţiona o afacere, realitatea virtuală e aici sa ramână. Poate reuşim sa construim o realitate în care scăpăm de sceptici şi să ne bucurăm de tot ce are de oferit această tehnologie.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here