Ce trebuie sa stii cand te duci cu laptopul pentru o curatare de praf si inlocuire pasta termoconductoare?

In articolul urmator iti oferim informatii folositoare despre cum se aplica pasta termoconductoare si ce cantitate este necesara.

0

Ce cantitate de pasta termica se aplica?

Prea putina pasta termica este intotdeauna mai buna decat prea multa. Prea multa pasta termoconductoare poate ajunge pe placa de baza. Un strat prea gros de pasta termica poate impiedica transferul de caldura de la procesor/ GPU la radiator.

Cum se aplica pasta termica?

Exista mai multe modalitati prin care se poate aplica pasta termica pe procesorul unui laptop. Cea mai recomandata metoda este cea a „picaturii”. Se aseaza un bob de orez sau o picatura de pasta termica in centrul procesorului. Aceasta metoda este recomandata datorita raspandirii uniforme care se intampla atunci cand se asambleaza laptopul, ceea ce duce la o performanta mai buna si la rezolvarea problemelor de supraincalzire.

Metoda liniei se realizeaza prin plasarea a doua linii paralele care reprezinta aproximativ o treime din latimea procesorului. Se poate folosi si o singura linie de pasta termoconductoare, pe toata lungimea procesorului (care trece si prin centru).

O alta metoda de aplicare a pastei termoconductoare pe procesor este metoda X. Se realizeaza un X din pasta termoconductoare pe spatele procesorului. Linii ar trebui sa porneasca din colturi si sa treaca prin centru, unindu-se in mijloc.

In fine, metoda de raspandure se face prin aplicarea pastei termoce pe procesor. Apoi se unge intreaga suprafata a procesorului cu ajutorul unui card sau a degetului imbracat in plastic.

Iata 4 pasi de urmat in aplicarea pastei termoconductoare

– Pentru aplicarea pastei termice, prima data se desface laptopul si se localizeaza procesorul.

– Dupa aceea, se foloseste un prosop de hartie cufundat in alcool izopropilic pentru a curata suprafata procesorului/ GPU. Tehnicianul din service laptop se asigura ca suprafata procesorului este curata, fara praf si fara urme de mizerie.

Articole recomandate:
Beneficiile utilizării unui set de căști Bluetooth

– Se aplica apoi o cantitate mica de pasta termica, deasupra procesorului – nu pe partile laterlale sau pe placa de baza, ci pe partea de deasura. Metoda nu este atat de importanta, desi cea mai utilizata si recomandata este metoda „bobului de orez”. In afara de metoda raspandirii, nu este necesar sa intindeti pasta termica pe toata suprafata procesorului.

– La final, laptopul se asambleaza. Se porneste laptopul pentru a verifica daca problema semnalata legata de incalzirea laptopului persista. Desigur, curatarea de praf si inlocuirea pastei termoconductoare se poate face si preventiv, atunci cand nu exista simptome de supraincalzire. Este bine sa nu asteptati manifestarea acestor simptome si sa va faceti un ritual din a veni o data la 6 luni in service laptop (https://www.onlaptop.ro/service-laptop-bucuresti) pentru curatare de praf si inlocuire pasta termoconductoare. Este una din cele mai bune si eficiente metode pentru sporirea performantei unui laptop.

Intotdeauna, inainte de aplicarea pastei termice noi, pasta veche se indeparteaza.

Asa cum vedeti, operatiunea de aplicare pasta termica pe procesor este una foarte complexa. In practica, daca incercati sa faceti operatiune pe cont propriu, fara o experienta in acest sens, riscati sa obtineti rezultate incorecte. Mai rau, exista riscul sa spargeti carcasa (daca nu fixati corect suruburile la re-asamblare), sa atingeti vreo componenta interna, sa puneti prea putina sau prea multa pasta pe procesor, sa alegeti o pasta cu transfer termic mic (ceea ce nu va rezolva problema supraincalzirii) etc.

Merita sa veniti in OnLaptop Service Center&Shop pentru curatare de praf si inlocuire pasta termoconductoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here