Pentru a se diferenția de competiție și a livra un produs extraordinar, compania japoneză Sony nu a avut de ales decât să echipeze noile console PlayStation 5 cu piese foarte performante, dar și cu un preț pe măsură. Astfel, conform unui raport realizat de site-ul american de știri, Bloomberg.com, se pare că PS 5 va costa nu mai puțin de $450 de dolari, o sumă semnificativ mai mare decât cele cu care ne-a obișnuit până acum. 

De ce se așteaptă Sony de la noi să plătim o mică avere pentru noua sa consolă?

Prețul pe care vom fi nevoiți să-l plătim pentru a intra în posesia noilor PS 5 se datorează în primul rând memoriei dinamice DRAM și memoriei flash NAND. Dynamic random acces memory prescurtată ca memorie DRAM este o memorie ce are capacitatea de a stoca fiecare bit de date într-un circuit integrat, iar memoria NAND este o memorie nevolatilă ce permite păstrarea datelor chiar și în momentul în care dispozitivul pe care este montată nu mai este alimentat cu energie electrică. 

La costurile celor două tipuri de memorie menționate mai sus, se mai adaugă și un sistem de răcire foarte impresionant, care împiedică dispozitivul să se supraîncălzească din cauza sarcinilor pe care le are de îndeplinit în momentul rulării jocurilor cu cerințe excepționale. Aceste elemente ieșite din comun, dar și alte dotări cu funcții cheie, au determinat conform raportului Bloomberg, scumpirea considerabilă a consolei PS 5 în comparație cu predecesoarea sa PS 4.

Cum stabilește Sony prețul produselor sale și cât profit obține de pe urma fiecărei unități vândute?

Cu toate că vestea legată de prețul consolei PS 5 este destul de greu de digerat pentru majoritatea fanilor companiei Sony, adevărul este că nu putem acuza în niciun fel producătorii de lăcomie. În cazul consolelor, profitul obținut de companiile producătoare este unul foarte mic și ne putem da seama de acest adevăr analizând costul de fabricație și prețul de lansare al consolei PS 4.

Nu avem informații oficiale legate de costurile reale de producție sau de prețul fiecăreia din componentele consolei PS 4, dar dacă le estimăm raportându-ne la produse similare de pe piață, le punem pe hârtie și apoi adunăm cifrele, ajungem la $381, o sumă uriașă comparativ cu prețul inițial de vânzare de doar $399. Cu aceste date, făcând la final o scădere simplă, realizăm că profitul brut al companiei pentru fiecare consolă PS 4 vândută a fost de doar 18 dolari per unitate. 

Articole recomandate:
Mari diferențe între PlayStation 4 și PlayStation 5. Ce ne pregătește compania Sony?

Mai mult, ceea ce s-a întâmplat în cazul consolei PS 4 nu este o regulă a modului în care compania Sony stabilește prețul de vânzare al produselor sale, ci o excepție. În ceea ce privește consolele mai ales, o practică la ordinea zilei este scăderea profitului la minim și chiar vânzarea în pierdere, în situații speciale, pentru a câștiga teren în fața concurenței. 

Ce spun cei de la Sony despre prețul consolei PS 5?

Încă ne putem aștepta la schimbări drastice legate de prețul consolei PS 5. Potrivit surselor site-ului Bloomberg, se pare că la momentul actual cei de la Sony nu s-au decis încă asupra prețului și încă există șansa să avem parte de surprize. Directorul executiv, Hiroki Totoki, a afirmat recent că planul companiei sale, cel puțin deocamdată, este de a-i lăsa pe cei de la Microsoft să facă primul pas și să-și anunțe ei mai întâi prețurile. 

Competiția la acest nivel este una acerbă și orice dolar cântărește greu, mai ales dacă este să ne luăm după zvonurile care spun că deși vor exista multe diferențe între PS 5 și Xbox Series X, acestea nu vor fi neapărat unele sesizabile și astfel, alături de jocurile disponibile,  prețul va deveni unul din factorii decisivi în funcție de care gamerii își vor cheltui bugetul.

Pe de altă parte, dacă ceea ce am aflat până acum este adevărat și Sony chiar întâmpină dificultăți în găsirea unor componente la fel de performante ca cele alese până acum, dar mai ieftine, pentru dispozitivele sale, înseamnă că și-au atins într-o oarecare măsură limita și nu ar trebui să ne facem prea multe speranțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here